Leer je vitale adem te gebruiken

Bharti Nannan en Nicha Sukhraj ontdekten de kracht van bewust ademhalen als wapen tegen stress. Hun opgedane kennis delen ze nu in de workshop ‘Adem je Vitaal’.

Lekker in hun vel zaten Bharti en Nicha absoluut niet toen zij handvatten kregen om met behulp van de juiste ademhaling stressvolle situaties beter te hanteren. ‘Ik zat in een burn out en dacht dat het nooit meer goed met me zou komen’, zegt Nicha.

Bharti (l) en Nicha: ”Het standbeeld in de tuin van het Beatrixpark straalt met zijn open armen levenslust uit. Het heeft ons geïnspireerd.”

‘De gerichte ademhalingsoefeningen die ik ben gaan doen trokken me uit de negatieve spiraal waar ik op dat moment in vast zat.’ De oefeningen gaven de adviseur ‘duurzame inzetbaarheid en vitaliteit’ bij UBR|EC O&P de broodnodige energie. ‘Daardoor ging ik dingen doen waar ik weer blij van werd. Daar focus ik me nu altijd op. Werkplezier versus werkstress.’

Bharti en Nicha zetten ademhalingsoefeningen in tegen werkstress.
Wat doe jij? Stuur je reactie naar communicatieecop@rijksoverheid.nl

Rust en ruimte

Bharti Nannan ontdekte dat de ademhalingsoefeningen haar meer rust en ruimte gaven. Kamertje 100 is soms de ruimte waar ze binnen een paar minuten tot rust komt. ‘Dan blijf ik even langer zitten en adem de stress er uit’. Naast ademhalingsoefeningen zet de adviseur en projectsecretaris bij Team Inclusief specifieke handgebaren in om stress te verminderen. ‘Het ruimt op in mijn hoofd en ik kan ook weer creatiever en productiever verder.’

Leren aanspreken

In het kader van De week van de werkstress geven de twee adviseurs van UBR|EC O&P de workshop ‘Adem je vitaal’. Handvatten worden doorgegeven. ‘Je zult versteld staan hoe simpel het eigenlijk is en hoeveel effect je bereikt met de juiste ademhalingsoefeningen’, zeggen de dames in koor. ‘Een burn out zoals ik had gun ik niemand. Daarom zijn we zo gedreven onze ervaringen en handvatten door te geven’, zegt Nicha. Bharti knikt en vult afsluitend aan. ‘Weet je wat zo mooi is. Een vitale adem heb je altijd bij je. Je moet hem alleen leren aanspreken!’