Samen geleerd en genoten van workshop Adem je vitaal

Terwijl Nederland zijn adem inhield voor de storm die over een deel van Nederland raasde, ademde Petra Mettau met 5 collega energiek in en uit. Dat deden ze bij de workshop ‘Adem je vitaal’, de prijs die Petra vorig jaar won tijdens 'De week van de werkstress'.

‘Ik heb genoten. Het was gezellig en leerzaam’, zegt Petra Mettau na afloop van de workshop ‘Adem je vitaal’ van UBR|EC O&P. Met vijf collega’s van de Belastingdienst ontvluchtte ze de werkstress. Drie collega's konden zich op deze stormachtige donderdag 23 februari niet losmaken van de alledaagse hectiek. Petra was blij dat ze de prijs mocht delen, anders had ze er nooit aan meegedaan. ‘Ik geef zelf trainingen mindfulness en ken de effecten van een goede ademhaling. Fijn dat collega’s dit nu ook hebben mogen ervaren.’

Trainsters Nicha Sukhraj en Bharti Nannan doen samen met winnares van de prijsvraag voor de week van de werkstress 2016, Petra Mettau, die in het midden zit, een oefening tijdens de workshop 'Adem je vitaal'
Trainsters Nicha Sukhraj (L) en Bharti Nannan doen samen met winnares Petra Mettau (M) een oefening tijdens de workshop 'Adem je vitaal'

Van 2 naar 7

Zoals collega Simone. Zij verwacht over zeven weken haar eerste kindje. Bij de zwangerschapsgym zijn de ademhalingsoefeningen vooral gericht op het verlichten van de zwangerschap en het zo relaxt mogelijk op de wereld zetten van haar kindje. ‘Deze oefeningen helpen je meer tijdens een werksituatie. Ik heb nu twee banen tegelijk én ben in ‘deze toestand’. Dan is het goed om trucjes te kennen die je tot rust brengen.’ De aanstaande moeder straalt nu energie uit. Bijna 3 uur eerder was dat veel minder. ‘Ik kwam met weinig energie naar deze workshop. Op de schaal van 1 tot 10 ben ik van 2 naar 7 gestapt. En dat door simpele ademhalingsoefeningen. Geweldig!’

Simone is zwanger en leert handige ademhalingsoefeningen bij zwangerschapsgym en deze workshop
Simone krijgt bij zwangerschapsgym en deze workshop praktische ademhalingsoefeningen.

Opladen

‘Je kan niet de hele dag gefocust zijn’, zegt Mariëtte. Volgens Petra’s collega bevestigt de workshop dat je bijvoorbeeld een lunchpauze niet moet overslaan. Het is een moment dat je de batterij weer even oplaadt. Een korte oefening helpt ook. Na een energievretende bijeenkomst, gesprek of intensief schrijfwerk. Het is net als bij de batterij opladen. Mariëtte: ‘Negatieve energie moet je omzetten in positieve energie door even te ontspannen met een ademhalingsoefening. Juist op een moment dat je denk dat je niet kan ontspannen.’

Maar wel doen!

De andere collega’s herkennen het overslaan van bijvoorbeeld een lunchpauze. ‘Het is goed dat deze workshop ons er nog eens op wijst’, zegt Petra. Blij zijn ‘de winnaars’ met de lekker korte, krachtige en simpel uit te voeren oefeningen. ‘Maar we moeten het dan wel gaan doen’, benadrukken de collega's van Petra. De groep knikt en lacht er ook een beetje om. De waan van de dag dwingt en wringt. ‘Daarom moet je jezelf ook echt een rustmoment gunnen’, vult Mariëtte aan. ‘En ervaren dat de ademhalingsoefening je juist energie geeft op het moment dat je het nodig hebt.’

Bewustwoording

De workshop is een aanrader melden de collega’s van prijswinnaar Petra Mettau terug aan Nicha Sukhraj en Bharti Nannan. Op het evaluatieformulier krijgen de twee trainers tips retour die de workshop kunnen verbeteren. ‘Hiermee ontwikkelen we dit nieuwe product door’, zegt Nicha. ‘We merken dat we op de goede weg zitten.’ De dames zaaien binnen drie uur bewustwording. Bharti: ’Met als doel negatieve energie door stress om te zetten in positieve energie. Met klein gereedschap dat je elk moment kunt inzetten. Want… je adem heb je altijd bij je.’

Groepsfoto. Petra Mettau met haar collega's doen de workshop adem je vitaal
Petra Mettau was blij dat ze de prijs mocht delen met haar collega's, 'Anders had ik er nooit aan meegedaan'.
Van 13 tot 16 november 2017 vindt ‘De week van de werkstress’ plaats.                                                                
Die aandacht is nodig, want stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1.