Re-integratie en therapie: wel of niet vergoed door werkgever?

Dagelijks komt EC O&P in contact met een werkgever die te maken heeft met een zieke werknemer. Zodra de terugkeer op de werkplek langer lijkt te duren dan een paar dagen, ontstaan er vaak allerlei vragen over ziekteverzuim en re-integratie. Deze keer de vraag over re-integratie en (aanvullende) kosten van een therapie. Wie betaalt?

Een vraag die onlangs werd gesteld aan EC O&P Bedrijfszorg is: ‘mijn zieke medewerker gaat een intensieve therapie volgen. De therapie vergoedt de zorgverzekeraar, maar de verblijfskosten à € 5000,- niet. Moet ik als werkgever hiervoor betalen?’

De werkgever en werknemer maken samen afspraken over de re-integratie en de werkgever draagt in redelijkheid de kosten voor re-integratie. Daarbij mag de werkgever rekening houden met vergoedingen die door de afgesloten zorgverzekering worden vergoed. Het gaat hierbij om de kosten die gemaakt worden om terugkeer naar het werk mogelijk te maken. Als er sprake is van een medische interventie heeft de bedrijfsarts een belangrijke adviserende functie. 

Gezondheidsplein

Deskundige hulp

Op de juiste manier omgaan met ziekteverzuim en re-integratie is soms best ingewikkeld. Ook als u als manager verantwoordelijkheid wilt nemen, kan het zijn dat u daarbij behoefte heeft aan ondersteuning. Zie ook de Richtlijn gezondheidszorg en werk (re-integratie, medische interventie). Heeft u een vraag over re-integratie en ziekteverzuim? EC O&P kan hulp bieden door diverse professionals (bedrijfsarts, re-integratieadviseur of een arbeidsorganisatieadviseur) en uw specifieke vraag beantwoorden. Neem dan contact op met het Klantcontactcentrum van EC O&P.

Hier leest u de meest  gestelde vragen aan EC O&P Bedrijfszorg.