‘Geweldig om medewerkers te zien groeien’

Programmaorganisatie Binnenwerk creëert duurzame banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Voor ieder rijksonderdeel die dat wil, verzorgt Binnenwerk het werven, begeleiden en organiseren van banen. Bas Denie (teamleider Binnenwerk/BZK) en Prem Angnoe (toetsenbordreiniger) over hun ervaringen.

Met veel plezier en toewijding begeleidt Bas Denie vanuit het ministerie van BZK in totaal 32 Binnenwerk medewerkers, verdeeld over 11 ministeries. Bas: ‘De ervaring om teamleider te zijn voor Binnenwerk is fantastisch. De mensen zijn puur en waarderen nog de kleine dingen in het leven. Bovendien is het is een ontzettend leuk team met enthousiaste medewerkers. En door ze via waardevol werk mee te laten draaien in het arbeidsproces geven we ze weer een plek in de maatschappij. Ik vind het ook geweldig om te zien hoe de medewerkers zijn gegroeid binnen hun werk en sociale vaardigheden. Ik ben trots op de medewerkers omdat we, mede dankzij hun inspanningen, als organisatie zijn gegroeid naar 11 ministeries waaronder de Tweede Kamer.’

Toetsenbordreinigers Binnenwerk

Bas Denie (teamleider Binnenwerk, links) en Prem Angnoe (toetsenbordreiniger)

Volgens Bas is de grootste uitdaging “het omgaan met verschillende persoonlijkheden”. ‘We hebben verschillende medewerkers in dienst met allemaal hun eigen bagage. De uitdaging die je dan tegenkomt als teamleider is vooral de vraag ‘hoe ga je hier het beste mee om?’ Ook de klant speelt daarin een rol. Een negatieve reactie blijft veel langer hangen dan een positieve reactie.’

Positieve reacties van medewerkers

Eén van de toetsenbordreinigers van het eerste uur is Prem Angnoe. Prem werkt al sinds de start van Binnenwerk, vanaf december 2016, als toetsenbordreiniger. Prem: ‘In het begin moesten sommige medewerkers wennen aan het schoonmaken van hun toetsenbord, scherm en muis. Maar de meerderheid van de medewerkers kent ons ondertussen en reageert ook positief op deze korte werkonderbreking.’

Professionele begeleiding

Bas zorgt dat de toetsenbordreinigers in Den Haag kunnen rekenen op een goede begeleiding en voldoende aandacht. Dit doet hij samen met twee andere teamleiders, Tamara d’Emilio en Paul Daniëls, en daarnaast met 4 jobcoaches en iemand van P-Direkt. ‘Elke ochtend start ik mijn werkdag om 08.00 uur samen met de toetsenbordreinigers, met uitzondering van de woensdag. Eén keer per week schuiven dan ook de medewerkers van Binnenwerk aan die de auto’s van IPKD in Rijswijk wassen zonder water. We bespreken dan de planning voor de dag, wat er speelt en er is ook ruimte voor het stellen van vragen.’

Steeds meer projecten via Binnenwerk

Volgens Bas zijn veel rijksorganisaties bekend met de toetsenbordreinigers. ‘Via Binnenwerk werken er binnen regio Den Haag al meer dan 30 toetsenbordreinigers bij diverse rijksorganisaties. Namelijk bij een groot aantal ministeries (BZK, Fin, IenM, BuZa, VenJ, EZ, SZW, VWS) maar ook voor overige rijksorganisaties zoals de Tweede Kamer, IND, Algemene Rekeningkamer en B30. Daarnaast werken er ook toetsenbordreinigers elders in het land: 6 in Utrecht en 5 in Groningen. En het aantal blijft groeien doordat er steeds nieuwe projecten starten.’

Meer weten over dit programma?

Ben je geïnteresseerd in hoe Binnenwerk jouw organisatie kan helpen met het invullen van de banenafspraak? Hierbij gaat het om banen voor ondersteuning in de schoonmaak (zoals toetsenbordreiniging), het wassen van auto’s zonder water, etage-assistentie en het opschonen van P-dossiers. Lees meer via de website www.UBRijk.nl/Binnenwerk. Of stuur een mail naar Binnenwerk@rijksoverheid.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.