Van Rijks ICT-trainee tot ICT-professional

Op maandag 3 september startte de derde lichting Rijks ICT trainees hun avontuur binnen het Rijk en sloot de eerste lichting Rijks ICT-trainees hun traineeship af. Hiermee zijn zowel eerstejaars ICT-trainees en tweedejaars ICT-trainees actief bezig met hun ontwikkeling tot ICT-professional én starten de eerste ICT-professionals vanuit het Rijks ICT Programma hun carrière als ICT-professional bij de Rijksoverheid.

start ICT trainieeship 2018

Rijks ICT Traineeprogramma

Met het Rijks ICT Traineeprogramma (RITP) worden de trainees klaargestoomd voor een carrière binnen de Rijksoverheid. Het traineeship biedt pas afgestudeerde ICT’ers een tweejarig programma waarin ze werken aan actuele vraagstukken met een maatschappelijk belang. Denk aan de Digitale Rijksoverheid, het bestrijden van cybercrime en crisisbeheersing. Met de derde tranche ICT-trainees doen 25 opdrachtgevers binnen de Rijksoverheid mee.

De trainees werken gedurende twee jaar op drie verschillende werkplekken bij ministeries en uitvoeringsorganisaties binnen het Rijk. Ze verdiepen zich in het ICT-vakgebied, doen onderzoek, brengen adviezen uit, optimaliseren processen, implementeren nieuwe toepassingen en werken aan het ontwikkelen van applicaties. Ook krijgen de trainees een mentor waarmee ze kunnen sparren, een buddy uit een eerdere tranche en trainingen om zichzelf optimaal te ontwikkelen in hun vakgebied en als persoon.

Van selectie tot start

Voorafgaand aan het traineeship hebben de kandidaten een uitgebreide selectieprocedure afgelegd, bestaande uit meerdere gesprekken en tests. Nieuw dit jaar was de carrouselronde, waarin elke kandidaat driemaal 20 minuten met verschillende koppels rijksambtenaren uit hogere i-functies sprak. 42 enthousiaste en gemotiveerde ICT-trainees zijn geselecteerd en zijn maandag gestart als Rijks ICT-trainee.

De 42 Rijks ICT-trainees begonnen hun werkweek bij de werkgever waar ze de eerste acht maanden gaan werken. Vervolgens was er een gezamenlijke start waar alle Rijks ICT-trainees aanwezig waren. Onderdeel van de start was de aftrap met een welkomstwoord van Hans Wanders, CIO RIJK en een bezoek aan de Tweede Kamer. ‘Na een intensieve selectieperiode kwamen de Rijks ICT-trainees voor het eerst bij elkaar. Een leuke enthousiaste groep en wederom een kundige lichting.,’ aldus Serinde Holtkamp, coördinator van het Rijks ICT Traineeprogramma.

Nieuwe ICT-professionals

Tijdens de introductie van deze derde lichting, werd de eerste lichting ICT-trainees verwelkomd als ICT-professional binnen de Rijksoverheid. Want maar liefst 80% van de eerste lichting heeft besloten om voor de Rijksoverheid te blijven werken en heeft een ICT-functie gekregen op een cruciale plek bij het Rijk. Marcel Staring, Programma Manager HR-ICT bij UBR, spreekt van een succes: ‘De organisaties waar de ICT-trainees actief waren waardeerden hun kennis, vernieuwende inzichten en rijksbrede kennis. Het Rijks ICT-traineeship laat zien dat we naast grootste ICT-werkgever van Nederland, ook een aantrekkelijke werkgever zijn. Het Rijks ICT Traineeship is een mooi voorbeeld van een succesvol initiatief dat vanuit het programma Versterking HR ICT loopt. Vanuit dit programma worden duurzame initiatieven opgestart en doorontwikkeld om de positie van het Rijk te versterken als ICT-werkgever.’

Het Rijks ICT Trainee Programma wordt uitgevoerd door UBR Programma HR - ICT