Werkplekkenmarkt voor Rijks ICT Traineeprogramma: ontmoeten en oriënteren

Op vrijdag 19 oktober organiseerde het Rijks ICT Traineeprogramma (RITP) de tweede werkplekkenmarkt voor lichting 2. Alle trainees en verschillende opdrachtgevers, waaronder het Rijksvastgoedbedrijf, de Belastingdienst en Defensie, waren hierbij aanwezig. Het doel van de markt was om ICT-trainees in contact te brengen met potentiële opdrachtgevers, kennis te maken en een beeld te krijgen van de mogelijkheden voor een derde werkplek van deze lichting.

Binnen het tweejarige Rijks ICT traineeship voeren de trainees drie opdrachten van acht maanden uit. Om de acht maanden wordt een werkplekkenmarkt georganiseerd om kennismaking tussen de trainees en opdrachtgevers te faciliteren en trainees te ondersteunen bij de oriëntatie op een nieuwe opdracht. Pepijn van der Spek, Innovatiemanager bij SSC-ICT: ‘Deze markt is een mooie mogelijkheid om trainees te spreken en hierdoor kennen we ze niet alleen van hun cv, maar ook in het echt. We proberen de vraag van de trainee en ons aanbod als opdrachtgever te matchen.’

Kennismaken en kennisdelen bij RITP

Dichtbij het hart

Verschillende aanwezige opdrachtgevers, zoals Defensie, SSC-ICT en de Dienst ICT Politie, zijn het eens over het feit dat de opdracht van de trainee dichtbij het hart moet zitten. Marius Kok, Teamchef pre-development ICT bij Dienst ICT Politie: ‘Ik hoop dat de ICT-trainees tijdens deze markt op verschillende plekken een kijkje in de keuken kunnen nemen en ze kiezen voor een opdracht en opdrachtgever waarbij ze zich op hun plaats voelen. Wij kijken dan ook naar wat de trainee leuk vindt en wat ze willen bereiken tijdens het trainingsprogramma. Het is maatwerk.’

Kennismaken met de potentiële opdrachtgever

Met een grote opkomst en de pitches van de organisaties was ook deze werkplekkenmarkt een succes. Zo waren de reacties van de trainees ook positief. Martijn van Latum, ICT-trainee bij Defensie: ‘Op deze markt ga ik op zoek naar interessante opdrachten en oriënteer ik me op wat de organisaties doen en wat ze te bieden hebben als potentiële opdracht.’ Irene Verstraten is momenteel ICT-trainee bij Rijkswaterstaat. Zij is ook enthousiast over de markt: ‘Je weet van tevoren niet veel van de organisaties. Via deze markt leer je de opdrachtgevers kennen en dat is heel handig.’