ICT’ers op de koffie bij het Rijk

Op de website van WerkenvoorNederland kunnen ICT’ers via de ‘Ik heb interesse’-knop aangeven dat zij geïnteresseerd zijn in een ICT-baan bij de Rijksoverheid. Om de geïnteresseerden kennis te laten maken met de overheid en zich vrijblijvend te laten oriënteren, organiseerde het Virtueel Matchingsteam (VMT) in november en december drie ICT-meetups. Verdeeld over deze drie thematische meetups in Utrecht en Den Haag kwamen zo’n zeventig geïnteresseerde ICT’ers op de koffie om kennis te maken met in totaal zestien verschillende Rijksorganisaties.

De meetups waren een try-out. ICT'ers die aangaven interesse te hebben in het Rijk werden uitgenodigd om in een informele setting een praatje te maken met vakgenoten van verschillende Rijksorganisaties. Uit de reacties bleek dat de deelnemers deze laagdrempelige manier van kennismaken prettig vonden: ze krijgen de kans om rustig in gesprek te gaan over de inhoud met een aantal verschillende organisaties die actief zijn op hun vakgebied. Een van de deelnemers: ‘Dit is een ideale setting om me te oriënteren. Er zijn hier interessante organisaties aanwezig waar ik eigenlijk helemaal geen weet van had.’

VMT ICT-meetup

Waardevolle kennismakingen

De betrokkenheid van de aanwezige organisaties gaf een positieve impuls aan de meetups. Zo werd de meetup van 4 december gehost door de Kamer van Koophandel in Utrecht, die het evenement tot in de puntjes hadden verzorgd voor de bezoekers. De organisaties waren dan ook erg positief over de meetups. Voor sommigen van hen was het hard werken om in twee uur tijd vijftien geïnteresseerden te spreken, maar de kans om in korte tijd over en weer een beeld te krijgen van wat je elkaar te bieden hebt, vonden de aanwezige Rijkscollega’s zeer waardevol. ‘Ik heb heel veel gesprekken gehad. Sommige waren puur oriënterend, maar ook echt een paar concrete kanshebbers voor onze vacatures,’ vertelde een Rijkscollega van Logius bijvoorbeeld.

Meerdere vervolggesprekken

Ook het VMT kan terugkijken op drie geslaagde meetups, waarbij zij de gelegenheid hebben gecreëerd om ICT’ers kennis te laten maken met hun potentiële nieuwe werkgever bij de Rijksoverheid. Uit de terugkoppeling van de meetups bleek dat er al diverse vervolggesprekken zijn gepland tussen Rijksorganisaties en geïnteresseerde ICT’ers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Hopelijk hebben deze meetups het zaadje geplant voor het verwelkomen van een aantal nieuwe ICT’ers bij het Rijk!

Het Virtueel Matchingsteam

Het Virtueel Matchingsteam (VMT) is onderdeel van het programma Versterking HR ICT Rijksdienst van UBR, in opdracht van CIO Rijk. Het VMT matcht ICT’ers aan een werkgever binnen de Rijksoverheid, verhoogt hiermee de kennis en capaciteit van het Rijk op ICT-gebied en gaat daarmee het tekort aan ICT’ers tegen. De ICT-meetups zijn georganiseerd in samenwerking met de Rijksbrede ICT-wervingscampagne van WerkenvoorNederland. Deze campagne was de directe aanleiding voor de meetups, maar gezien de enthousiaste reacties van de deelnemers, hoopt het VMT soortgelijke meetups vaker te organiseren. Meer informatie is op te vragen via VMT@rijksoverheid.nl.