Leerervaringen delen tijdens lunchbijeenkomsten IIR

Twee keer per maand organiseert het domein Openbaar Bestuur van I-Interim Rijk (IIR) lunchbijeenkomsten. Doel: collega’s uit het domein ontmoeten en ervaringen delen over afgeronde opdrachten. In iedere bijeenkomst staat een andere opdracht centraal waarover de hoofdrolspelers vanuit IIR hun verhaal vertellen en het gesprek aangaan met collega’s.

Domeindirecteur Heleen Mosselman organiseert de lunchbijeenkomsten sinds begin 2018: ‘We zochten naar een informele wijze om kennis met elkaar te delen binnen het domein. De lunchbijeenkomsten bleken een schot in de roos. Collega’s horen van elkaar waar ze mee bezig zijn, komen inhoudelijk in gesprek en leren elkaar beter kennen’. Heleen geniet van de levendige interactie tijdens de sessies: ‘Ik vind het geweldig om te zien dat collega’s trots over hun werk vertellen, en de bevlogen  gesprekken die daaruit voortvloeien. Volgens mij raakt dit echt de kern van IIR; kennis opdoen en met elkaar delen.’

Casus: Dwarskijkadvies

Bij de eerste lunchbijeenkomst van 2019 werd direct een waardevolle en prikkelende casus behandeld. Er werd namelijk dieper ingegaan op een dwarskijkadvies van IIR bij een bekende overheidsorganisatie. Het dwarskijkadvies was een initiatief van IIR op de initiële vraag om een programmadirecteur te leveren. Heleen: ‘De opdracht betrof een cruciale operatie die goed en grondig moest gebeuren. Maar we wilden eerst meer weten over de achtergrond van deze opdracht, en zagen een risico in het “zomaar” plaatsen van een programmadirecteur. Dus stelden we een dwarskijkadvies voor om meer van de context boven water te krijgen en uiteindelijk de opdracht beter in te kunnen schatten. Over dat proces hebben onze collega's vandaag verteld'.

De twee collega’s van IIR verdiepten zich zes weken in de betreffende organisatie en brachten een advies uit. Tijdens de lunchbijeenkomst vertelden ze over hun leerervaringen tijdens dat proces, wat veel interactie opleverde met de aanwezige collega’s. De komende maanden staan weer nieuwe lunchbijeenkomsten op de agenda, vertelt Heleen: 'De animo om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren is groot. We kunnen tot en met december al inplannen vanwege dat enthousiasme!’