‘Alle rijkstrainees onder één dak?!’

Sinds dit jaar is de groepsgewijze werving  van internationaal beleidsmedewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken (IBBZ), aangesloten op het Rijkstraineeprogramma (RTP) van het ministerie van BZK. Met de samenwerking tussen de twee traineeprogramma’s is het voor de sollicitanten mogelijk om met het invullen van één dossier te solliciteren voor twee traineeships. Zowel BZK als BZ hoopt dat de samenwerking een voorloper is voor één wervingsportaal voor alle 14 traineeships van de Rijksoverheid. ‘Er valt nog zoveel te winnen.’

Gebouw BZ

Het idee van een samenwerking ontstond zo’n twee jaar geleden. ‘Joey Pijkeren en ik voerden toen een oriënterend gesprek’, vertelt Esther van Egmond (coördinator van het rijkstraineeprogramma bij UBR Personeel i.o.). ‘BZ was op zoek naar een optimale inzet van de beperkte capaciteit bij het selectieproces van het IBBZ traineeship.’ Joey Pijkeren (Buitenlandse Zaken, traineecoördinator en verantwoordelijk voor de selectie en de begeleiding op afstand van o.m. de Rijkstrainees): ‘Daarnaast bleek het financieel aantrekkelijk om samen te gaan en zo een basisselectie te vormen waarin iedereen kan landen en zich inschrijft voor een traineeship van zowel BZK als BZ.’

Geen concessies in kwaliteit

Volgens Cor Hersbach (hoofd werving en selectie Buitenlandse zaken) is het een groot voordeel dat de programma’s samen zijn gegaan: ‘We zitten nu in de structuur van RTP. Dat werkt heel goed. Daarnaast neemt Leeuwendaal, het extern selectiebureau waar het RTP een raamovereenkomst mee heeft, ons veel werk uit handen. Vroeger zaten onze medewerkers meer dan 900 sollicitatiebrieven te lezen en te scoren. Dit kostte enorm veel tijd. Leeuwendaal doet dit veel sneller. Hierdoor hebben wij meer tijd voor andere dingen. En, ook niet onbelangrijk, we hebben geen concessies gedaan in kwaliteit en efficiëntie van het selectieproces.’

Joey 250x250
Joey Pijkeren

Candidate journey

De zogenaamde “candidate journey” is verbeterd doordat de rijkstrainees met één inschrijving in de procedure komen voor zowel BZK als BZ. Je hoeft maar 1 keer te solliciteren, met een aantal aanvullende vragen voor BZ en de inzet van een game-based assessment bij de BZ-procedure. ‘Daarnaast is de periode van werving en selectie voor BZ verkort door tussenkomst van Leeuwendaal’, aldus Joey. ‘Eerst was dat bij BZ zeven maanden’, zegt Cor. ‘Nu is het IBBZ-traject teruggebracht naar 11 weken. Ook naar buiten toe is dat beter voor ons, omdat dat het aantrekkelijker maakt voor de sollicitanten.’

'Vroeger zaten onze medewerkers meer dan 900 sollicitatiebrieven te lezen en te scoren'

Esther 250x250
Esther van Egmond

Talentenpool

‘Voor een sollicitant is het vreemd dat de Rijksoverheid voor al haar traineeprogramma’s een andere selectiemethode gebruikt en dat je niet met 1 sollicitatie terecht kunt bij meerdere programma’s’, vertelt Esther. ‘In de centrale werving valt nog zoveel te winnen terwijl je decentraal nog prima je eigen feestje kunt bouwen.’

Daarnaast zou het opzetten van een talentpool voor de afgevallen sollicitanten van traineeships volgens haar een enorme winst zijn voor de Rijksoverheid. ‘Hoe meer hier binnen het Rijk samen wordt gewerkt, hoe meer gebruik gemaakt kan worden van “high potentials”’ Joey: ‘Je focust niet meer op de 5 procent die het gelukt is om rijkstrainee te worden, maar ook op de mensen die het niet geworden zijn. De sollicitanten die afgevallen zijn, zijn vaak wel geschikt als ambtenaar, maar zijn het niet geworden vanwege kleine details. Het zal dus heel fijn zijn als we die nog achter de hand hebben voor andere functies bij ministeries.’

Esther ‘We lopen als Rijksoverheid dan ook minder het risico dat dezelfde kandidaten door verschillende collega’s benaderd worden, zonder dat we dat van elkaar weten. We zijn één werkgever, zo moeten we ons ook gedragen. Op dit moment ben ik in gesprek met de projectleider van WenS, de rijksbrede Werving en Selectietooling, over de mogelijkheden voor het rijkstraineeprogramma om deel te nemen.’

'Het mooie is: er is 1 basissysteem voor 2 traineeprogramma’s. BZ blijft overeind, ook in identiteit. En RTP blijft overeind'

Cor
Cor Hersbach

Samen is de juiste keuze

Ook Cor zou erg blij zijn met een pool en een I-dossier in de WenS-tooling: ‘Onze uitdaging is om ook collega’s met andere achtergronden bij BZ te laten werken. Door een algehele samenvoeging kun je verschillende kanten op. Een rijkstrainee met een achtergrond en interesse in klimaat komt dan bijvoorbeeld niet alleen in beeld bij Economische Zaken, Landbouw of Rijkswaterstaat, maar ook bij BZ. Wij doen namelijk ook klimaatbeleid, maar met een internationale dimensie.’

Esther: ‘We zitten in een krappe arbeidsmarkt, zoals op het gebied van economie, ICT, bedrijfskundigen. En het vervelende voor de student of pas afgestudeerde is dat alle traineeprogramma’s solo aan ze trekken. Wel onder de paraplu van de Rijksoverheid. Dus waarom doen we dit niet gezamenlijk?

Met het organiseren van het Rijkstraineeprogramma laten wij starters met een WO-master, gedurende 2 jaar ervaren hoe het is om op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid te 'Werken voor Nederland'. Jaarlijks wordt de rijksbrede werving en de begeleiding bij de selectie van nieuwe rijkstrainees gecoördineerd vanuit het rijksbrede traineeprogramma, vanuit UBR Personeel i.o.

Het “klasje” van BZ is een traineeprogramma van Buitenlandse Zaken en bestemd voor mensen met een brede internationale belangstelling.