Waarde blijven toevoegen in digitale transformatie

Drie keer per jaar organiseert I-Interim Rijk (IIR) een ‘@IIR-Dag’ voor haar medewerkers. Het zijn bijeenkomsten waar collega’s elkaar ontmoeten, een deep-dive nemen in actuele I-onderwerpen, advies krijgen en geven over effectieve aanpakken en aangehaakt blijven op de koers en plannen van IIR. Donderdag stond de @IIR-Dag in de Utrechtse Jaarbeurs in het teken van Digitale Transformatie en softskills.

Het programma werd afgetrapt door Heleen Mosselman, Domeindirecteur Openbaar Bestuur. Ze introduceerde het thema van de dag: digitale transformatie. ‘Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de veranderende wereld en de eisen die daarbij aan I-Interimmers worden gesteld’, benadrukte Heleen.

'Om verder te komen moeten we samen investeren'

Pascal Kolkman, Domeindirecteur Leefomgeving & Bedrijvigheid, nam het woord vervolgens over om de collega’s te informeren over de actualiteiten binnen en buiten IIR. Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? En, belangrijker: waar willen we naartoe? Heleen sloot daarop aan met een focus op Talent Management. Ze benadrukte dat IIR ook in 2019 weer een belangrijke rol heeft bij het realiseren van de rijksbrede I-ambities. Om deze rol goed op te pakken is de focus op de persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling van alle I-Interimmers van groot belang. Hier horen de vak- en expertgroepen bij, de @IIR-dagen, maar ook de actieve rol van Talent Management en de doorontwikkeling van het Leer- en Ontwikkel Centrum. Haar conclusie: ‘Om verder te komen moeten we samen investeren!’.

Tekst gaat verder onder de foto.

Businessmodellen

Keynote spreker van de dag was Patrick van der Pijl. Patrick is CEO van Business Models Inc., een internationaal adviesbureau voor strategie en businessmodel innovatie. In zijn verhaal ging hij dieper in op de businessmodellen van verschillende organisaties. ‘Omdat de klantbehoefte voortdurend verandert, moeten businessmodellen mee veranderen’, vertelde Patrick. Zijn advies: ‘Blijf je als organisatie afvragen: waar voeg ik waarde toe? En voor wie voeg ik waarde toe?’. Aan de hand van voorbeelden werd zichtbaar hoe businessmodellen de laatste jaren zijn aangepast naar de veranderde wensen van gebruikers en de digitale mogelijkheden.

Workshops

De middag stond in het teken van diverse workshops, die in drie rondes van een uur werden aangeboden. De inhoudelijke sessies gingen over artificial intelligence, digitale wendbaarheid en digitale transformatie. Op het gebied van soft skills werden workshops Zakelijk flirten, Mindful leiderschap en Non-verbale communicatie aangeboden, evenals een zogenoemde Imago Check. Om ook aandacht te geven aan een gezonde werk-privé balans, stond gedurende de dag een stresstest tot de beschikking van de aanwezigen.

Afsluiting

De dag werd afgesloten met een plenaire ‘Ethische reflectie’ van collega Jos van Dijk, die de @IIR-Dag op geheel eigen wijze langs de ethische meetlat legde. Het laatste woord was aan Algemeen directeur Araaf Razab-Sekh, om vervolgens te eindigen met een gezellige borrel en diner waar collega’s rustig met elkaar konden bijpraten.