Blog: Radha Moelchand over de masterclass nieuwe rechtspositie (Wnra)

In deze blogserie komen P&O-professionals aan het woord over de implementatie van de nieuwe rechtspositie voor rijksambtenaren. Radha Moelchand, Personeelsmanagementadviseur bij het Ministerie van OCW, vertelt over haar ervaringen met de Masterclass nieuwe rechtspositie voor HR-adviseurs.

Radha

“Ik werk al 35 jaar voor de rijksoverheid, het grootste deel daarvan in het P-vak. En al jaren is er sprake van harmonisatie, normalisering. Het leek eerst ver weg, maar nu gaat het toch echt gebeuren.

Afgelopen periode heb ik op afstand kennis gemaakt met onze nieuwe rechtspositie door deelname in werkgroepen. Onlangs heb ik de eerste masterclass gevolgd. Nou, dat is een hele omschakeling, soms best ingewikkeld.

De Wnra betekent een hele omschakeling voor onze rechtspositie. We krijgen zoveel mogelijk dezelfde rechtspositie als werknemers in het bedrijfsleven, tegelijkertijd blijven we wel ambtenaar. Enkele kreten uit de eerste masterclass:

  • arbeidsovereenkomst in plaats van een aanstelling;
  • ketenbepaling wordt anders, kantonrechter;
  • het UWV die een rol gaat spelen;
  • artikel 14 werknemer en ga zo door…

De masterclass is heel goed bevallen, ik heb het als intensief ervaren. De opzet was interactief, dat scheelt enorm. Dus geen saaie stof. Ik heb er veel van opgestoken en kijk uit naar de komende masterclass.

De Wnra betekent een hele omschakeling voor onze rechtspositie. We krijgen zoveel mogelijk dezelfde rechtspositie als werknemers in het bedrijfsleven, tegelijkertijd blijven we wel ambtenaar.

Ik ben erg tevreden over de digitale leeromgeving. Je kan veel oefenen, ook door middel van testjes en videoclips. Ik ervaar het als een prettige manier om te leren.

Al met al vind ik het een uitdaging om me de nieuwe rechtspositie eigen te maken en afstand te nemen van vooral het ARAR en BBRA’84. Op naar de komende masterclasses!”