Eerste SPO-symposium een groot succes

SPO, dat staat voor Samenwerking Projectmanagers Overheid, organiseerde op 25 april in het NBC in Nieuwegein haar eerste symposium. Het thema van de dag was “Leiderschap in innovatie” en werd georganiseerd voor en door projectmanagers binnen de overheid. Collega’s van I-Interim Rijk (IIR) hadden een grote rol in de voorbereidingen.

De SPO is in het najaar van 2016 opgericht door IIR, de Belastingdienst en het UWV om als projectmanagers kennis en ervaringen op het eigen vakgebied met elkaar te delen. In de afgelopen jaren is dit netwerk uitgebreid met andere overheidsorganisaties, zoals De Nederlandse Bank, DUO, het Kadaster, de Nationale Politie, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijkswaterstaat en de Sociale Verzekeringsbank.

Samenwerken

Het symposium werd door twee acrobaten op spectaculaire wijze geopend. Vervolgens werd aan de hand van stellingen op het podium het gesprek aangegaan met bestuurders Bas van Tol (kwartiermaker georganiseerde programmamanagement Politie), Michiel van den Hauten (directeur Innovatie Belastingdienst) en Gerdine Keijzer (directeur DICTU). Treffend waren de woorden van Bas van Tol over het belang van samenwerking: ‘We kunnen een voorbeeld nemen aan ganzen. Zij moeten grote afstanden vliegen en doen dit altijd in formatie. De leider wisselt af en toe van positie, zodat de groep optimaal gebruik kan maken van de luchtstroom en het minste energie kwijt is. Zodoende kunnen ze grote afstanden overbruggen.’

Workshops I-Ecosysteem

Het programma werd voortgezet met workshopsrondes. Vanuit het I-Ecosysteem van UBR verzorgden collega’s van IIR, de Rijks Innovatie Community (RIC) en het Ontwikkelbedrijf boeiende sessies. Zo vertelde Mark Dierkes (projectmanager bij IIR) over zijn ervaringen bij de Rijks Schoonmaakorganisatie, waar binnen een maand een werkende applicatie -inclusief aangepast beleid- werd gerealiseerd.  Vanuit RIC werd een workshop verzorgd over de innovatiemethode rondom Design Thinking, die door UBR samen met de Universiteit Leiden is ontwikkeld. Collega’s Ineke Graumans en Victor Zuydweg verzorgden een workshop over het “Optimaal Digitaal Spel”. Deelnemers leerden tijdens deze workshop hoe met een fysiek bordspel de digitale dienstverlening spelenderwijs kan worden verbeterd.

Plenair programma

De keynote spreker van de dag was Bas Kodden. Kodden is wetenschappelijk onderzoeker en auteur van het boek “Word een HELD”. Hij nam de aanwezigen op inspirerende wijze mee in hoe bevlogenheid op het werk kan worden vergroot en hoe je een “HELD” (Hoog Energieke Leidingnemende Doener) kunt worden. Ter afsluiting van het programma kwamen Mustafa Kedilioglu (projectmanager bij IIR) en Frank de Gast (programmamanager bij de Belastingdienst) namens SPO het podium op en bedankten iedereen voor hun komst en bijdrage.

Na afloop sprak Mustafa over een geslaagde dag: ‘Drie jaar geleden is SPO met drie organisaties gestart om kennis en ervaring op het gebied van projectmanagement binnen de overheid te delen. In de afgelopen jaren zijn hier meerdere overheidsorganisatie bij aangesloten. Het is fantastisch om te zien dat SPO vandaag dit symposium heeft kunnen organiseren en om het enthousiasme bij iedereen te zien. Op naar het volgende symposium, wat mij betreft!’