De coaching van…

We geven de coaches uit onze coachpool graag het woord. Dit keer vertelt Marije de Groot over haar ervaringen met wandelend coachen. “De natuur is voor mij een belangrijke inspiratiebron.”

intercoach afbeelding

Zijn al jouw coachgesprekken buiten?

“Het kennismakingsgesprek voer ik altijd binnen. Ik vertel dan waarom ik graag buiten coach. Meestal gaan we de sessies erna naar buiten.”

Wat vind jij het voordeel van wandelend coachen?

“Je kunt gebruikmaken van de omgeving. Ik gebruik de natuur of de stad als een spiegel of inspiratiebron voor de coachee. Dit kan ervoor zorgen dat je coachee sneller tot de kern van het probleem komt en meer op zijn intuïtie afgaat. En het maakt mij een betere coach. Het helpt mij ook om meer stiltes in te bouwen en zo het eigenaarschap bij de coachee te leggen.”

Wanneer is wandelend coachen niet geschikt?

“Wandelend coachen kan altijd als je je maar warm genoeg aankleedt. Alleen als het voortdurend hard regent, kun je beter binnen afspreken.”

Waar ga jij met je coachee heen?

“Ik ga vaak naar het Sorghvlietpark, het Haagse Bos of Landgoed Clingendael. Ook loop ik weleens naar een parkje in de buurt van mijn werk of dat van de coachee. Het is ook leuk om de coachee te vragen waar hij of zij graag wil wandelen.”

Gebruik je elementen uit de natuur als metafoor?

“Ja, dat is de essentie van wandelcoaching. Ik stel altijd twee vragen. Wat valt je op als je om je heen kijkt? Wat symboliseert dat voor jou? Dat leidt eigenlijk altijd tot een goed gesprek.”

Heb je tips voor onze coaches die ook wandelend willen coachen?

“Wandelen in de natuur is sowieso goed voor je. Dus ga naar buiten met je coachee. Het betrekken van de natuur bij het coachen, kan soms ongemakkelijk voelen. Doe het als het bij je past, of geef aan dat het een experiment is. Je kunt ook voorstellen om een stukje in stilte te wandelen en vragen wat dat met de coachee doet. Dan gebruik je de omgeving ook. En neem een thermosfles met thee mee. Even uitrusten op een bankje, met een kopje thee erbij wordt gewaardeerd. Dat is ook een goed moment voor de coachee om iets op te kunnen schrijven.”

Werk je bij de overheid en wil je ook graag gecoacht worden door één van onze coaches? Neem gerust contact op via InterCoach@rijksoverheid.nl voor meer informatie.