‘Het is prettig om samen te werken met een I-trainee als Denzel’

Denzel Hasselbaink is in september 2018 begonnen aan het Rijks I-Traineeship en zit in de derde lichting van de ICT-track. Hij is 21 lentes jong en daarmee de jongste I-trainee van de Rijksoverheid. Zijn eerste opdracht was bij het Shared Service Center ICT van de Dienst Justitiële Inrichtingen (SSC-I DJI) en momenteel werkt hij bij zijn tweede opdrachtgever: het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). We spraken Denzel en zijn begeleider Hans van den Berg over het traineeship en de waarde die Denzel als I-trainee heeft voor een rijksorganisatie zoals het RVB.

Denzel: ‘Na het afronden van mijn bachelor Business, IT & Management aan de Haagse Hogeschool, wist ik niet precies wat ik wilde doen. Toen ik las over het Rijks I-Traineeship en de mogelijkheid om binnen twee jaar tijd drie verschillende opdrachten te doen en daarbij een kijkje te nemen in de keukens van meerdere rijksorganisaties, zag ik dit als een enorme kans. Tijdens die opdrachten doe je veel kennis en ervaring op en je kunt veel trainingen en cursussen volgen. Waar ik bovendien veel waarde aan hecht, is dat je op formeel en informeel vlak veel met de andere I-trainees optrekt. Ook vind ik het fijn dat ik mijn werktijd zelf kan indelen: ik werk vier dagen van negen uur en vrijdag is mijn vrije dag. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld alsnog op donderdagavond uitgaan met mijn studerende vrienden en vrijdag chillen.’

Hoe ervaarde je jouw eerste opdracht?

Denzel: ‘Mijn eerste opdracht was bij SSC-I DJI, het uitvoeringsorgaan dat verantwoordelijk is voor de ICT-dienstverlening van een aantal organisaties binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ik heb hier een compleet proces, genaamd Lifecycle Management, ingericht. Dit proces focust zich op de gehele levenscyclus van applicaties en pakketten, zodat er op het juiste moment wordt overgegaan naar een nieuwe versie. Hiervoor heb ik veel gesproken met stakeholders over hun belangen en pijnpunten rondom bestaande processen en moest ik afwegingen maken. Soms was het lastig om hierin kritisch te zijn en de juiste weg te vinden, maar achteraf gezien heb ik hier veel van geleerd. Bovendien is het leuk om mensen te helpen en om te zien dat mijn geleverde werk ervoor zorgt dat mensen meer tevreden zijn en processen beter lopen.’

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat ga je doen bij het RVB?

Denzel: ‘Tijdens mijn huidige opdracht bij het RVB focus ik me op twee projecten. Het eerste project waaraan ik meewerk zorgt ervoor dat het RVB efficiënter met licenties omgaat. Gedurende mijn andere project begeleid ik als projectleider een pilot waarbij onderzocht wordt hoe we een werkplekchecker en collegavinder kunnen integreren binnen de Rijksoverheid. Dit biedt naast het snel vinden van een werkplek of collega ook andere mogelijkheden, zoals het intelligenter omgaan met bezetting en voorzieningen als verlichting en verwarming. Met beide projecten draag ik mijn steentje bij aan een slimmer en servicegerichter Nederland door onnodige kosten en energie te besparen. Dat geld kan vervolgens beter geïnvesteerd worden.’

Wat is jouw rol als begeleider van I-trainees?

Hans van den Berg is sectiehoofd Services van de afdeling ICT & Services van het Rijksvastgoedbedrijf. Samen met Herman Holtkamp, Hoofd ICT bij de RVB, begeleidt hij ICT-trainees binnen ICT & Services, onder wie Denzel. Hans: ‘I-trainees zijn jonge, talentvolle en goed opgeleide mensen met nog weinig werkervaring. Die doen ze echter tijdens het traineeship op. Als trainee mogen, of zelfs moeten, ze fouten maken om hier vervolgens van te leren en verder te komen. Daarom laten we ze doorgaans niet de dingen doen waar ze goed in zijn, maar geven we ze juist die taken waarbij ze wat meer op hun tenen moeten lopen. Vanzelfsprekend kunnen ze bij mij of Herman terecht om even te sparren als dat nodig is.’

Wat brengen I-trainees mee naar het RVB?

Hans: ‘Naast dat Herman en ik het gewoon leuk vinden om I-trainees te begeleiden, zorgen de trainees ook voor een stuk verjonging van de organisatie. Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, brengen zij nieuwe technieken met zich mee. Met de veelal frisse, innovatieve en creatieve ideeën die binnenstromen zijn wij dan ook erg blij.’ Over de samenwerking met Denzel zegt Hans: ‘Denzel is een enthousiaste en vrolijke trainee die erg gemotiveerd aan de slag gaat. Hij durft zijn ding te zeggen en laat zich niet afremmen door bijvoorbeeld een groepssamenstelling. Kortom, het is prettig om samen te werken met een I-trainee als Denzel.’

Wil je ook I-trainee worden? Houd dan onze nieuwsberichten, Instagram en LinkedIn goed in de gaten! Heb je als rijksorganisatie interesse om opdrachtgever te worden bij het Rijks I-Traineeship? Stuur dan een mail naar rijksitraineeship@rijksoverheid.nl of bel René van Delft, Manager van het Rijks I-Traineeship, op 0652400165.