'Wij willen meer focussen op de kansen die je hebt'

De Rijksoverheid heeft binnen Europa een koppositie op het gebied van circulaire economie en duurzaam inkopen. Maar het kan altijd beter: rijkstrainees Madeleine Dijkman (HIS), Sanne de Wit en Femke Ament (ook van de HIS) gaan het land in om Maatschappelijk Verantwoord Inkopen nog hoger op de agenda zetten.

dijkman enz.
©Wiebe Kiestra
Vlnr: Madeleine Dijkman, Femke Ament en Sanne de Wit

Steeds dezelfde gezichten

Madeleine: 'Onze opdrachtgever, Ivo Bonajo kwam bij ons met een probleem: bij alle bijeenkomsten over MVI komen steeds dezelfde mensen; hij zag steeds dezelfde gezichten. En dat is niet erg, want het is natuurlijk hartstikke goed dat die mensen komen. Maar het is wel jammer dat die andere mensen niet komen. En hoe komt dat nou? Mensen denken: "Die collega gaat al, dus waarom zou ik gaan?" 'Het goede voorbeeld van Defensie over duurzame kleding wordt vaak aangehaald en als je software inkoopt, maar het gaat over kleding inkopen, dan denk je: "Ja, leuk", maar daar kan ik niets mee."

Roadshow

Femke: 'Dus we gaan een roadshow houden; we gaan de road op! We gaan naar de IUC 's [Inkoop Uitvoerings Centra, red] toe en daar gaan we het verhaal over MVI niet alleen heel duidelijk en op een positieve manier vertellen, maar we gaan de IUC's ook helpen om MVI een plek te geven. En ook een voorbeeld geven dat aansluit bij wat ZIJ doen. Zodat ze geïnspireerd worden en denken: "Ja, dat kan ook gewoon."

Positieve voorbeelden

Femke: 'DGOO heeft een aantal MVI criteria opgesteld op drie ambitieniveaus. Bovendien worden er voorbeelden voor selectie, gunning en contractbepalingen aangereikt, maar deze zijn algemeen en moeten bij iedere aanbesteding nog specifiek worden gemaakt. Ze sluiten niet altijd aan bij de praktijk is. Wij willen meer focussen op de kansen die je hebt, in plaats van: "Oh, er zijn voorbeelden, maar wat moet ik daar nou mee?" Dat je juist positieve voorbeelden hoort. Dat je denkt van: Oh, ik wil ook zakendoen met een bedrijf dat zonnepanelen op het dak heeft.'
'Of een bedrijf dat gebruik maakt van gerecycled, of refurbished materiaal', vult Sanne aan.

Voortraject

Sanne: 'We zijn eind vorig jaar bij de IUC's langsgegaan om te inventariseren waar de behoefte ligt en waar wij mee kunnen helpen, want we wilden niet zomaar langskomen en een algemeen praatje houden. We hebben het voortraject dus wat langer gemaakt om een draaiboek te maken dat iemand anders zo kan overnemen als ons traineeship op 1 september afloopt.'

Waar ligt de behoefte van de IUC's?

Madeleine: 'Eigenlijk zijn er twee verschillende insteken. Eén: wij doen niets en we hebben ook geen actieplan. En bij "twee" hebben ze dat al bepaald. Daar gaat het meer om: "Hoe kunnen we het nou echt bij de inkoop gaan doorvoeren. Hoe kunnen we die strategie vertalen naar onze dagelijkse werkzaamheden."'

Social-return

Sanne: 'Bij social return bijvoorbeeld denk je heel snel aan arbeidsgehandicapten, maar eigenlijk is de doelgroep veel groter. Ik weet dat ze bij de DJI [Dienst justitiële Instellingen, red] veel met ex-gedetineerden doen. Ook loopt er een project om topsporters te helpen die na hun sportcarrière het werkende leven weer in willen. Of denk aan mensen die op latere leeftijd zijn ontslagen en vanwege hun leeftijd moeilijk aan de slag komen weer op weg te helpen.'

Ambassadeurs

Femke: 'Eén van de doelen van onze roadshow is het opzetten van een netwerk van MVI-ambassadeurs zodat elke IUC een aanspreekpunt heeft op het gebied van duurzaamheid. En we hebben al een deel van ons doel bereikt als die ambassadeur naar al die bijeenkomsten komt die in de toekomst over duurzaamheid worden georganiseerd.'

MVI-MVP Award

Femke: 'We hebben bedacht een award uit te reiken. Een MVI MVP-award. 28 mei gaan we naar IUC-Noord en we gaan de mensen daar vragen wie de award verdient. En de winnaar krijgt behalve de award en eeuwige roem ook nog een duurzaam uitje aangeboden.'

Wat is MVI? Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) betekent dat het Rijk niet alleen let op de prijs van wat het koopt, maar ook op de effecten op milieu en op sociale aspecten. Het Rijk heeft daarom bij het inkopen van producten en diensten extra aandacht voor: innovatie, milieucriteria, midden- en kleinbedrijf, social return en internationale sociale voorwaarden.

Tekst: Erwin Wedemeijer, foto: Wiebe Kiestra