UBR InterCoach en Rijksvastgoedbedrijf werken samen aan de ‘Reflectiewandeling met kunst’

InterCoach (onderdeel van UBR) en het Rijksvastgoedbedrijf hebben weinig met elkaar te maken. Maar bij de samenstelling van de ‘Reflectiewandeling met Kunst’, een coachingstool, werkten de twee organisaties nauw samen. Alice de Haan, programmamanager bij InterCoach en Annemarieke Leendertz, collectiemanager beeldende kunst van het RVB, vertellen er meer over.

newseismo
Het kunstwerk 'New Seismo' van Tahon

Wat is de ‘Reflectiewandeling met kunst’?

Alice: “Het is een verrassende en andere manier om kunst te beleven en in te zetten voor je werkvraag. Begeleid door een coach en met andere deelnemers onderzoek je je vraag en leer je om anders te kijken. Verstilling, een gesprek en bijpassende vragen geven, richting en antwoorden. De wandeling is opgezet om in het werk ruimte te maken voor nieuwe perspectieven.”

Annemarieke: “Ik probeerde de wandeling uit en ik merkte dat ik ook nog steeds nieuwe details ontdekte aan de kunstwerken, terwijl ik de kunstwerken natuurlijk al ken. Erg leuk om op deze andere manier naar de kunstwerken te kijken en mezelf steeds de vraag te stellen wat mijn manier van kijken me over mijzelf vertelt. Het was ook fijn om met de deelnemers van de wandeling kennis te maken. Doordat je even echt de tijd neemt ontstaan er meer persoonlijke gesprekken.”

Kun je een voorbeeld geven van een kunstwerk waarbij je goed kunt reflecteren op jezelf?

Alice: “Een mooi voorbeeld vind ik het kunstwerk ‘New Seismo’ van Tahon, het grote witte mensfiguur midden in het gebouw waar onder andere het Ministerie van Financiën en het RVB gehuisvest zijn. Het is een heel opvallend beeld, dat veel mensen wel kennen. Wat zie je als je goed kijkt? Wat roept het werk bij je op en wat zegt dat over jou en je coachvraag? Deelnemers waren echt verbaasd over wat ze nooit echt hadden gezien.”

Alice
Alice de Haan

Wat voor vragen brengen deelnemers dan bijvoorbeeld in?

Alice: “Vragen zoals ‘hoe blijf ik authentiek in mijn rol?’, ‘doe ik wat ik wil doen?’, ‘hoe zorg ik voor de juiste focus in mijn werk?’ Het kunnen allerlei persoonlijke aan werk gerelateerde vragen zijn waar je inspiratie voor zoekt. De mix van bewegen, stilstaan en je blik anders richten in deze coachingstool creëert bewustwording en leidt tot andere antwoorden.”

Hoe kwam de samenwerking met het RVB tot stand?

Annemarieke: “InterCoach benaderde mij om te sparren over de mogelijkheid om kunst in te zetten als coachingsmiddel. Erg leuk! Het RVB beheert een grote kunstcollectie verspreid over het land met kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars. Sommige werken staan binnen, maar er zijn ook veel werken buiten in de openbare ruimte. Hoe meer mensen daarvan genieten hoe beter. Wat ik leuk vond aan het plan om de kunstwerken te gebruiken voor een reflectiewandeling is dat mensen op die manier beter gaan kijken naar hun omgeving. Voor het RVB is deze wandeling ook een manier om onze mooie collectie onder de aandacht te brengen.”

Alice: “We willen met coaching graag nieuwe perspectieven krijgen en met kunst ontstaan deze eigenlijk vanzelf. Het samen ontwikkelen verliep heel vanzelfsprekend. Annemarieke wees ons ook op werken en plekken in de wandeling die minder bekend zijn. De combinatie van onze expertises was echt een meerwaarde.”

Annemarieke Leendertz
Annemarieke Leendertz

En tot slot: waarom is er eigenlijk kunst in en rond overheidsgebouwen?

Annemarieke: “De betreffende kunstwerken zijn onderdeel van de kunstcollectie van de percentageregeling, in beheer bij het Rijksvastgoedbedrijf. De percentageregeling bestaat sinds 1951 en is nog steeds in werking. Bij elke verbouw of nieuwbouw van een rijksgebouw wordt 1 tot 2% aan kunst besteed.”

Meer informatie over de kunst: Annemarieke.leendertz@rijksoverheid.nl

Meer informatie over de reflectiewandeling met kunst: kijk op de website van InterCoach.