FunctieRuil app, handige tool voor een volgende loopbaanstap binnen de Rijksoverheid

Speciaal voor rijksmedewerkers die toe zijn aan een nieuwe uitdaging of een andere werkomgeving binnen de Rijksoverheid is er sinds kort de FunctieRuil app met ondersteunende website beschikbaar. Gebruikers van deze nieuwe app kunnen snel en eenvoudig in contact komen met kandidaten binnen of buiten de eigen organisatie, die ook van functie willen ruilen en waarmee een mogelijke match is. Een handige tool voor wie een volgende loopbaan stap wilt zetten.

Soft launch

Begin juli kreeg een eerste kleine gebruikersgroep de primeur tijdens de soft launch van de FunctieRuil app. Inmiddels staat het aantal geregistreerde gebruikers van de app op meer dan 400 profielen. Tijdens de Week van de loopbaan, van 16 tot en met 20 sept, wordt de FunctieRuil app verder uitgerold.

Zo werkt de FunctieRuil app

De app is te vinden in de Playstore van Android. Apple-gebruikers kunnen de app downloaden via de ondersteunende website www.functieruilrijk.nl.

 • Maak een account aan met je rijks-emailadres
 • Maak eenvoudig je profiel aan en stel je persoonlijke zoekcriteria in
 • Ontvang notificaties van mogelijk matches
 • Bekijk je matches wanneer het jou uitkomt
 • Bewaar je favoriete matches
 • Stuur een bericht en leg het eerste contact met een mogelijke match

De app biedt een overzicht van mogelijke matches aan op basis van bijvoorbeeld functie, schaal of regio. Als gebruiker van de app beslis je zelf of je contact wilt leggen met een favoriete match voor een nadere kennismaking. Het vervolg vindt plaats buiten de app. Ook als het ruilen niet direct tot stand komt is dit een handige tool voor nieuwe contacten en inzichten om je verder te oriƫnteren.

Enkele specificaties

 • rijksbreed beschikbaar
 • zowel web als app omgeving (Android en Apple)
 • horizontaal, verticaal en interdepartementaal matches mogelijk
 • gebaseerd op functiegebouw Rijk
 • AVG proof

Over het ruilen van functie

Het (inter-)departementaal ruilen van functie is binnen de Rijksoverheid een bestaande mogelijkheid en draagt onder meer bij aan loopbaanontwikkeling, mobiliteit, kennisdeling en innovatie.

De app en ondersteunende website zijn in co-creatie ontwikkeld door P-Direkt en UBR Workflow met ondersteuning van het interdepartementale Platform Interne Transparante Arbeidsmarkt (PITA) en actieve betrokkenheid van de werkgroep Personeel van de GOR Rijk. Beleidsmatig opdrachtgever is Directoraat-generaal Overheidsorganisaties.