Doet jouw organisatie mee aan het noordelijk generatieonderzoek?

Begin oktober start in het Noorden een generatieonderzoek onder rijksorganisaties. Doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de gevolgen van de uitstroom vanwege pensionering en het effect van een (in verhouding) toenemend aantal ouderen binnen onze rijksdiensten. Programma Samenwerking Rijk Noord (SRN) faciliteert en begeleidt het onderzoek.

De arbeidsmarkt in het Noorden kent zijn eigen dynamiek en uitdagingen. SRN helpt de betrokken organisaties gezamenlijk te anticiperen op de gevolgen van vergrijzing. Tussen 2020 en 2030 stroomt een kwart van het personeelsbestand van de noordelijke rijksdiensten uit vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Logischerwijs heeft dit een flinke impact.

Kwalitatief beeld

De uitstroom heeft gevolgen waar het gaat om onder meer vervanging, kennisoverdracht, inzetbaarheid en kosten. “Met het onderzoek hopen we op deze vier gebieden een eerste kwalitatief beeld op te halen”, vertelt Ellen Beenders, samen met Meike Barnhard projectleider SPP-Arbeidsmarktanalyse bij SRN. “Op basis van de uitkomsten gaan we kijken welke vervolgstappen mogelijk en logisch zijn. Juist omdat de situatie per organisatie flink kan verschillen, is het belangrijk om dit samen te doen.”

Meedoen?

Op dit ogenblik participeren in elk geval de organisaties die onderdeel zijn van de werkgroep SPP-Arbeidsmarktanalyse: Dienst ICT Uitvoering, Agentschap Telecom, Centraal Justitieel Incassobureau, Dienst Uitvoering Onderwijs, Douane, Rechtbank Noord Nederland, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Doc-Direkt. Meer informatie tref je in de brochure onderaan dit bericht. Wil jij meedoen met jouw organisatie of heb je vragen? Neem dan contact op met Ellen Beenders of Meike Barnhard.