Spectrumveiling mobiele netwerken: ‘deze opdracht heeft alles in zich’

Na dit project wacht zijn pensioen en gaat hij met zijn vrouw in een camper Europa verkennen. Maar eerst zet Guus Keizer zich namens I-Interim Rijk (IIR) nog met alle energie in voor het Project Multiband Veiling bij het Agentschap Telecom (AT), waar telecomproviders frequentiespectrum inkopen voor het mobiele internet van de toekomst.

Hoe lang werk je al voor IIR?

‘I-Interim Rijk bestaat nu ruim 9 jaar, en daarvan ben ik er al 7,5 jaar in dienst. Dat vind ik best bijzonder, ik heb de organisatie echt zien groeien. Veelal op enige afstand van het Haagse; ik woon in Groningen en heb daarom veel projecten in de noordelijke provincies gedaan. In het noorden zitten een hoop andere IIR-collega’s, waar ik contact mee onderhoud en een aantal keer per jaar regiobijeenkomsten mee organiseer om kennis te delen. Ik kom wel regelmatig in Den Haag. Veel stakeholders van mijn huidige project zitten hier, zoals ook de moederorganisatie van AT: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.’

Wat houdt een Multiband Veiling in?

‘Net als bij radiozenders, worden de frequenties voor mobiel internet ook netjes  verdeeld onder verschillende telecomproviders. Iedere aanbieder kan ‘recht’ op een stukje van het spectrum kopen, zodat hij daarmee voor een bepaalde periode –meestal 15 tot 20 jaar- exclusief mobiele diensten kan leveren. Hiervoor organiseert AT periodiek veilingen, waarbij telecomproviders kunnen bieden op delen van het spectrum, kortweg ‘banden’ genoemd. Als er meerdere banden in één veiling worden verdeeld, heet dat een Multiband Veiling. Door stukjes van verschillende banden in te kopen, kunnen partijen een groot dekkingsgebied realiseren en tegelijkertijd snel internet aanbieden. Voor de volgende veiling gaat het om 4G+ en de benodigde bandruimte om in de nabije toekomst 5G uit te rollen. Je kunt je dus voorstellen dat telecombedrijven veel belang hebben hieraan deel te nemen.’

Kun je iets vertellen over het project?

‘Voordat AT het veilingproject kan starten, wordt op het departement van EZK een beleidstraject uitgevoerd. Daarin wordt onderzoek gedaan, beleid geformuleerd voor mobiele communicatie en doelstellingen vastgesteld voor de veiling en het veilingmodel. Alle resultaten komen samen in één document: de Veilingregeling. Deze wordt vervolgens geconsulteerd bij de markt, vastgesteld door de staatssecretaris en gepubliceerd in de Staatscourant. Die publicatie is feitelijk het startpunt voor het veilingproject van AT, omdat dan de uitvoering begint van het geformuleerde beleid. Als eerste volgt de inschrijvingsperiode en de beoordeling van alle inschrijvingen.’

'Bij I-Interim Rijk heb ik de maatschappelijke relevantie gevonden die ik in het bedrijfsleven vaak miste'

Hoe gaat de veiling in zijn werk?

‘De veiling zelf vindt online plaats met speciaal te bouwen veilingsoftware: daar zit het technische aspect van deze opdracht. Uiteraard willen we dat de veiling vlekkeloos verloopt, daarom wordt de software uitgebreid getest op een goede werking, maar ook op aspecten als veiligheid en betrouwbaarheid. Als de juiste werking van de veilingsoftware is vastgesteld, doen we eerst nog een proefveiling om de deelnemende partijen vertrouwd te maken met de veilingsoftware. Pas daarna gaan we de echte veiling organiseren. Deze veiling gaat over meerdere rondes en eindigt als de partijen zijn uitgeboden en het beschikbare spectrum is verdeeld. De duur van de veiling is op voorhand niet te bepalen: dat kan variëren van enkele dagen tot meerdere weken. Wij streven ernaar om de veiling voor de zomer van 2020 afgerond te hebben.’

Wat is er bijzonder aan deze opdracht?

‘Dit is mijn laatste opdracht voordat ik met pensioen ga na 43 jaar werken. Het is geweldig om hiermee te eindigen. Deze opdracht heeft alles in zich: veel verschillende stakeholders, politieke belangen, een interessante ICT-component. Het zorgt voor een gezonde spanning en geeft mij veel energie. Bij I-Interim Rijk heb ik de maatschappelijke relevantie gevonden die ik in het bedrijfsleven vaak miste, daar is deze opdracht ook weer een mooi voorbeeld van. Projecten doen die écht iets betekenen, die impact hebben. Ik ga het wel missen hoor, al kijk ik er natuurlijk ook enorm naar uit om straks in mijn camper, samen met mijn vrouw, een andere wereld te gaan verkennen.’