Werken vanuit een gezonde basis bij I-Interim Rijk

Als de grens tussen werk en privé vervaagt en de werkdruk toeneemt, hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Werkdruk maakt mensen creatief en productief. Maar als gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress, neemt het werkplezier af en kan het leiden tot uitval. Om hier aandacht voor te vragen organiseert de Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) deze week de Week van de Werkstress. Wat doet I-Interim Rijk (IIR) om deze balans voor haar medewerkers te bewaken? We vroegen het aan onze talentmanagers.

Groeien en bloeien

Corien Brouwer is talentmanager bij I-Interim Rijk en werkt nauw samen met Eugenie Hagenstein, HR-adviseur bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR). Samen met de andere talentmanagers van I-Interim Rijk zetten ze zich in voor het laten “groeien en bloeien” van hun collega’s. Corien: ‘Dat groeien en bloeien kan alleen binnen een omgeving waarin mensen zich enerzijds comfortabel en anderzijds uitgedaagd voelen. Onze mensen werken doorgaans op pittige opdrachten, die veel van hen vragen. Dat is grotendeels wat het werk voor hen zo aantrekkelijk maakt, maar tegelijkertijd ligt het gevaar van een te hoge werkdruk op de loer. Daarnaast heeft iedereen natuurlijk een privésituatie, die ook grote impact kan hebben in het ontwikkelen van stress. Helemaal voorkomen kunnen wij het als werkgever nooit, maar wij willen er wel alles aan doen om onze collega’s een gezonde basis te bieden én deze samen met hen te bewaken.’

Preventie

‘Talentmanagement is verantwoordelijk voor de hele medewerkersreis bij IIR’, vertelt Corien. ‘En die start al met een sterke onboarding. We willen goed voor onze mensen zorgen en hun talenten optimaal naar voren laten komen. Periodiek voeren we gesprekken met iedereen en we denken actief mee over opleiding en ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van ieders Persoonlijk Business Plan, de juiste opdrachtmatching en het bieden van relevante opleidingen via ons eigen leer- en ontwikkelcentrum. Hiermee streven we naar zoveel mogelijk energieke en vitale medewerkers. Gezondheid is zo’n belangrijk thema voor ons en we helpen en begeleiden onze mensen daarom zoveel mogelijk in de preventieve sfeer. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. We willen hier graag als werkgever proactief in blijven.’

'We streven naar zoveel mogelijk energieke en vitale medewerkers.'

Tools

Wat biedt IIR dan concreet aan haar medewerkers om hier zorg voor te dragen? Eugenie: ‘Er werken veel verschillende mensen bij I-Interim Rijk, met ieder eigen behoeftes op het vlak van mentale en fysieke gezondheid. Daarom hebben we met talentmanagement een soort toolbox ontwikkeld, met verschillende instrumenten om uit te kiezen. Onze mensen kunnen hier gebruik van kunnen maken wanneer zij er behoefte aan hebben, het is altijd beschikbaar. Daarnaast mogen collega’s ook altijd zelf ideeën aandragen voor tools waarvan ze denken dat het voor hen helpt.’

Wat zit er dan in die toolbox? Eugenie: ‘Om een paar dingen te noemen; we hebben een instrument waarmee je door middel van biofeedback op je hartritme ervaart hoe je omgaat met stress en hoe je jezelf in een meer optimale toestand kunnen brengen. Daarnaast biedt IIR in december een zogenoemde Health Check aan. Maar we verwijzen ook naar collega’s bij UBR die zich hard maken voor duurzame inzetbaarheid, gezondheid en fitheid van personeel en naar externe aanbieders, zoals het Hofje van Pauw. Een hoop mogelijkheden dus!