Theaterstuk ‘Hé, een nieuwe collega! Wát heeft die?’ enthousiast ontvangen

Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) nodigde theatergroep Kracht van Beleving afgelopen oktober uit om tijdens de Week van de Diversiteit een voorstelling te geven. Zij kende de theatergroep van een eerder optreden bij het het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrijksrelaties (BZK). Hun interactieve voorstelling: ‘Hé, een nieuwe collega! Wát heeft die?’ is met veel enthousiasme ontvangen. De theatergroep beeldde situaties uit met mensen een arbeidsbeperking die werken binnen de overheid. Voor leidinggevenden en collega´s een mooie kans om op een interactieve manier te zien hoe je met een collega met een arbeidsbeperking omgaat en zo het draagvlak wordt vergroot.

Theatergroep Kracht van Beleving

Terugspeeltheater

Hun ‘terugspeeltheater’ betrekt de dialoog tussen spelers en publiek in hun spel door aspecten van het onderwerp (in dit geval arbeidsbeperking) te verbeelden. De onderwerpen zijn gebaseerd op casuïstiek binnen de overheid, zoals:

  • een zeer slimme herintreder met autisme
  • een jonge medewerker in een rolstoel
  • een jonge vrouw met depressie

Hoe beïnvloedt dit hun werk? Hoe ga je daarmee om als leidinggevende of collega? Ervaringen en persoonlijke verhalen van het publiek werden vertaald naar speelse en ontroerende scenes.

Goede werkplek creëren

Ook werd onderzocht hoe je binnen de overheid een goede werkplek kunt creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Oscar Behrens van RVO die de theatergroep heeft uitgenodigd tijdens de Week van de Diversiteit: ‘Er werd geconstateerd dat er vele vormen zijn maar dat ook een heleboel afhangt van communicatie met collega’s en je leidinggevende. De participatiewet is soms nog onbekend en anderen vinden het moeilijk om met mensen met een beperking om te gaan. Het gaat echter de goede kant op en zo’n interactieve theatervoorstelling als deze vergroot het draagvlak.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de Kracht van Beleving? Hun spel is aan te passen op de door jou gewenste thematiek. Kijk op www.krachtvanbeleving.nl of bel naar Jolanda Seinen op 06 - 431 427 60 of Paulien Haakma op 06 - 21 86 72 59.