Rugzak vol tips en trucs na volgen training Team Inclusief

‘Een van de leukste aspecten van mijn werk is het geven van trainingen. Elke training is weer anders. Het vergt veel scherpte om in te spelen op de behoeften van de doelgroep en elke individuele deelnemer. Zowel tijdens de training als de voorbereiding.’ Odet Sleeswijk, trainer/procesbegeleider van Team Inclusief, vertelt hoe bijzonder de trainingen zijn die zij verzorgen.

Effectief leren communiceren

‘Ik geef trainingen aan leidinggevenden en aan werkplekbegeleiders. Wat bijzonder is, is dat ze allemaal dezelfde vraag hebben: "Kun je iets zeggen over hoe ik om kan gaan met een medewerker met een psychische beperking?" Ze willen beiden leren effectief te communiceren met medewerkers met een psychische beperking. De groepen verschillen van elkaar in de behoefte aan kennis over wet- en regelgeving en de informatie die we geven over arbeidsbeperkingen.'

Rugzak vol tips en trucs

‘Tijdens de trainingen ligt de focus op de arbeidsbeperkingen en het daarbij behorende gedrag. Maar we staan ook stil bij de bijzondere kwaliteiten van de medewerker. We herhalen vaak dat we stereotypen neerzetten maar dat elk individu uniek is en zijn/haar eigen kwaliteiten heeft. We werken met een trainingsacteur die de cursisten laat beleven wat hun eigen communicatie doet met een arbeidsbeperkte collega en hoe je daar mee om kan gaan. De cursisten verlaten de training altijd met een rugzak vol tips en trucs waardoor hun ‘kleurenwaaier’ verrijkt is.’

Verdiepingstraining en intervisiegroepen

'De reacties op onze trainingen leidden ertoe dat we in 2020 een verdiepingstraining gericht op persoonlijke ontwikkeling van begeleider en medewerker aanbieden.' Kijk voor meer informatie op de pagina Begeleiden van medewerkers met een arbeidsbeperking.

Verder in gesprek met elkaar

‘Er is door deelnemers inmiddels een specifieke app-groep opgericht. En bij de Belastingdienst is er zelfs een community opgericht voor iedereen die iets met het thema heeft. Daar heten de werkplekbegeleiders ‘buddy’s’. Erg leuk dat men na het volgen van trainingen behoefte heeft verder in gesprek te gaan met elkaar.’
 

Mooie resultaten

‘Het is fantastisch om binnen een klein team als Team Inclusief zo fijn te kunnen werken en zulke mooie resultaten te behalen. Natuurlijk voor UBR en ons team zelf, maar vooral voor de nieuw ingestroomde medewerkers met een arbeidsbeperking en de mensen om hen heen.’