Leerzame lunchlezing geeft I-Flowkandidaten inzicht in Cyber Security bij DUO

Naast de wekelijkse lesdagen bij de Haagse Hogeschool, komt de I-Flow Cyber Security klas eens in de zoveel tijd bijeen om kennis te delen, van ieders ervaringen te leren of om bij te praten met elkaar en het programmateam van I-Flow. Zo kwam de I-Flowklas onlangs samen om te vieren dat de deelnemers op dat moment over de helft van hun opleidingsprogramma waren en alle punten hebben behaald. Harry Dragstra, ICT Security Manager en Productowner ICT Security Services bij DUO, gaf bovendien een lunchlezing over de Cyber Security bij DUO.

Beveiligingsrisico’s inperken

Harry Dragstra vertelde onder andere over hoe de ICT-beveiliging bij DUO is vormgegeven, maar ook hoe DUO deze waarborgt door de samenwerking op te zoeken met verschillende rijksorganisaties. Daarnaast gaf hij tips aan de Cyber Security Officers in opleiding: waar moet je op letten en welke checklists kun je het beste afwerken? Floris Pieters is via I-Flow werkzaam bij het CAK in Den Haag en was aanwezig bij de lunchlezing. Floris: ‘Harry vertelde over de CIS Critical Security Controls: een set acties op het gebied van cyber defense die beveiligingsrisico’s in kaart kan brengen, voorkomen en stoppen. Zo zei hij dat de zes basisacties van de CIS Controls op z’n minst nodig zijn binnen je organisatie om enige beveiliging te waarborgen en dat de “foundational” acties beveiligingsrisico’s nog meer inperken. De vier laatste acties zorgen ervoor dat je als organisatie helemaal in control bent van jouw digitale veiligheid. Dit handige overzicht kan ik voortaan gebruiken tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden rondom veiligheidsrisicoanalyses.’

iflowklas

Werken en leren

Het opleidingsprogramma van de Cyber Security klas wordt verzorgd door de Haagse Hogeschool en bestaat uit drie modules: Cyber Security Basics, Information Risk Management en Compliance & Auditing. De I-Flowdeelnemers hebben hun opleiding onderhand al bijna afgerond en ontvangen na het behalen van alle punten een diploma. Floris: ‘Ik ben erg te spreken over de opleiding die I-Flow en de Haagse Hogeschool hebben samengesteld. We hebben geleerd over internationale beveiligingsstandaarden, bepaalde securitytermen, hoe je een Business Impact Analyse uitvoert, hoe je in control komt van de cyber security en bijvoorbeeld waar eventuele dreigingen zitten. Dit opleidingsprogramma is daarom een goede basis voor een carrière in de IT.’ Na het afronden van de opleiding gaan de I-Flowkandidaten fulltime aan de slag bij de rijksorganisaties waar zij momenteel al drie dagen per week werkzaam zijn. 

Leven lang leren

Leren is bij I-Flow erg belangrijk. Door om- en bijscholing op IT-gebied te faciliteren in de vorm van een leerwerktraject, draagt I-Flow bij aan het vergroten van de IT-kennis en expertise van de Rijksoverheid. I-Flow zorgt samen met de deelnemende rijksorganisaties voor nieuwe carrièrekansen van medewerkers van zowel binnen als buiten de Rijksoverheid. Met deze carrièrekansen en IT-opleidingen stimuleert I-Flow het leven lang leren. Wil jij met jouw rijksorganisatie bijdragen aan de verdere digitalisering, innovatie en digitale veiligheid van de Rijksoverheid door om- en bijscholers een opdracht en werkplek te bieden? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden via iflow@rijksoverheid.nl of bel Rien Stor (0648585140).