Volle bak tijdens Traineeplaza 2020

Op maandag 2 maart vond Traineeplaza plaats. Dit jaar in het Globe Meeting Center in Den Haag. Ondanks het slechte weer kwamen er zo’n 600 studenten af op de jaarlijkse informatiebijeenkomst voor traineeships bij de Rijksoverheid.

Rijksbrede samenwerking

Traineeplaza is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door UBR. Alle organisaties bij de Rijksoverheid kunnen daar, desgewenst, hun specifieke traineeship promoten en voorzien daarmee in één keer in de informatiebehoefte van potentiële trainees.

Volle bak

Binnen is het gezellig druk en het enthousiasme, om aan de dag te beginnen, overheerst. Zowat alle traineeships zijn vertegenwoordigd. Bij de informatiestands van de diverse traineeships zijn studenten druk in gesprek met een coördinator of trainee, en de workshops zijn in volle gang. Hier is het dan ook volle bak, er zijn geen zitplaatsen meer. Gelukkig waren er ook nog volop staanplaatsen langs de kant. Bij het Financial Traineeship staat ‘Het Koffertje’. Dat trekt de aandacht. De meest gestelde vraag daar is of je per se een financiële achtergrond moet hebben. Het antwoord is nee. Affiniteit ja, maar niet per se een bijbehorende studie. Nieuw is het Rijksvastgoed Traineeship. De studenten hebben van tevoren op Werkenvoornederland.nl al het een en ander gelezen en de interesse is gewekt.

traineeplaza 1

Diverse workshops

Voor de workshop van het Rijkstraineeprogramma (RTP) is veel belangstelling. De organisatie besluit om een extra workshop in te lassen; daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Tijdens deze workshop vertellen 2 rijkstrainees hoe een normale werkdag voor hen eruitziet. Er zijn veel vragen. De coördinator van het RTP benadrukt nogmaals dat álle studierichtingen welkom zijn. Ook andere traineeships, zoals het Rijks I-Traineeship, verzorgde een aantal presentaties. Hierin vertelden huidige trainees onder andere over hun ervaringen en waarom een traineeship de perfecte start is van een carrière bij de Rijksoverheid.

‘Als hét I-Traineeship van het Rijk, speciaal voor ICT-, Data- en Cybertalenten, konden wij natuurlijk niet ontbreken op Traineeplaza. Het voordeel van aanwezig zijn op Traineeplaza is dat je direct in gesprek kunt gaan met de doelgroep. We hebben dan ook veel geïnteresseerden gesproken bij onze stand, maar daarnaast hebben onze trainees een aantal workshops verzorgd en die werden met veel interesse gevolgd. We hopen natuurlijk dat de geïnteresseerden voldoende enthousiast zijn geworden en zich binnenkort tijdens de wervingsperiode gaan aanmelden!’

Ruud Martens, coördinator van de Cybertrack van het Rijks I-Traineeship.

Traineeplaza 2

Netwerken

Tijdens de lunch wordt er flink genetwerkt. Twee dames zitten op de trap hun broodje te eten. ‘Ik kwam voor het RTP en Internationaal Beleidsmedewerker’, zegt de één. ‘Of ik antwoord op mijn vragen heb gekregen? Ja zeker!’ Ze vinden beiden de dag goed van opzet en informatief. ‘En er is zoveel mogelijk bij de Rijksoverheid’. Er staan 2 heren druk in gesprek bij de entree. Eentje is een klein beetje teleurgesteld. ‘Ik had me opgegeven voor de workshop van de VN, maar die ging niet door. Maar ik heb wel veel informatie gekregen over traineeships bij de EU’. Beiden geven aan dat het verzamelen van informatie en meer te weten komen over de aanmeldprocedures de belangrijkste redenen zijn om naar Traineeplaza te komen.

Live-streams

Voor degenen die niet naar Traineeplaza konden komen waren er de live-streams. Op YouTube en Facebook abonneerde je je van te voren op de vraag & antwoord sessies. Of je schakelde live in op LinkedIn. Je kon al je vragen kwijt aan huidige en oud-trainees over solliciteren, het RTP en internationale traineeships. De sessie over solliciteren was veruit het populairst met ruim 16.000 kijkers.  

Verreweg de meeste studenten én aanwezige traineeships zijn enthousiast over de dag. Het voorziet goed in de informatiebehoefte van de studenten en ‘de lunch is ook nog lekker’.

  • traineeplaza 5

    Traineeplaza scoort bij de bezoekers gemiddeld een 7.0!

  • De bezoekers scoorden een gemiddelde van 7.4 voor de workshops tijdens Traineeplaza

Meer weten?

Neem contact op met Monique van den Hout, Projectleider Beurzen & Evenementen vanuit UBR Arbeidsmarkt. Meer weten over traineeships bij de Rijksoverheid? Kijk dan op de website van Werken voor Nederland.