Als angst overheerst

‘Als je problemen thuis hebt kun je die nu letterlijk niet achter je laten', Francien Resius is bedrijfsmaatschappelijk werker bij Bedrijfszorg van UBR Personeel. Ze spreekt nu dagelijks medewerkers van de rijksoverheid die psychosociale problemen ondervinden door de coronacrisis.
'Er is veel angst is onder mensen. Hoe moet dit verder? Ik leg dan eerst uit dat het helpt om woorden te geven aan je zorgen en angsten en deze te delen anderen. En: vraag hulp.'

francien
Francien met haar dochter

Rouw

Francien: 'In mijn werk zie ik dagelijks dat problemen thuis ook grote invloed op het werk hebben. Nu we thuis moeten werken zijn de problemen thuis heel dichtbij en dat is ontzettend moeilijk voor heel veel mensen. En ja, ik zie ook steeds meer rouw. Mensen die een dierbare dreigen te verliezen of verloren hebben of partners hebben die hun baan verliezen. Het is echt een moeilijke tijd voor veel mensen. We hebben nu een hulplijn (088-3713710) en een toolbox met allerlei tips in het leven geroepen voor alle medewerkers van de Rijksoverheid. We willen laagdrempelige zorg aanbieden voor iedereen die steun zoekt, een hulpvraag heeft of even iets kwijt wil.'

Thuis werken

'Ik werk sinds januari voor de rijksoverheid, daarvoor werkte ik in het bedrijfsleven, met name in de financiële wereld,' vertelt Francien. 'Ik vind het een voorrecht om op dit moment voor de overheid te werken, maar al vrij snel werkte ik vanwege de coronamaatregelen vanuit huis. In het begin vond ik het thuis erg onrustig. Ik nam ook geen pauzes, was de hele dag aan de telefoon en ik was doodmoe aan het einde van de dag. Je gaat toch denken dat je ook iets huishoudelijks moet doen. Door thuis te werken word je ook weer op je zwakke kanten gewezen. Kortom ik verheug me echt weer op de dag dat we weer naar kantoor mogen.'

Deel je gedachten

We leven in een onzekere tijd en er komen veel moeilijkheden op onze weg. Maar het is ook een tijd van nieuwe inzichten en verbindingen. Francien: 'Ik hoop dat we onze gedachten de komende tijd blijven delen met elkaar om elkaar te helpen en te inspireren. Juist nu afstand gevraagd wordt is nabijheid door woorden te delen helend. Zoek elkaar op, pak de telefoon of stuur elkaar een briefje. Deel je gedachten, je kwetsbaarheid en je vragen met elkaar en vraag hulp: delen is helen.'