Effecten corona op bezoek en vacatures op werkenvoornederland.nl

Door de corona is er op de vacaturesite Werken voor Nederland een dalend aanbod van nieuwe vacatures. Ook werd de site minder bezocht sinds het begin van de coronamaatregelen. In de laatste 2 weken lijkt het erop dat het aantal bezoeken weer langzaam normaliseert. We delen een aantal opvallende statistieken.

Aanbod nieuwe vacatures gedaald

Ten opzichte van voor de afgekondigde maatregelen is er bij elk per departement/ rijksorganisatie een dalende trend te zien in het aanbod van nieuwe vacatures op werkenvoornederland.nl. De krimp is 25%. Momenteel is het aanbod van vacatures ca 750. Voor de coronatijd was dit gemiddeld 1000 vacatures (dd 17 april 2020).

Het valt op dat er een lichte stijging is bij het ministerie van Financiën. Dit is te verklaren door de plaatsing van meerdere trainee vacatures.

grafiek aantal nieuwe vacatures v2
Aantal nieuwe vacatures per week op werkenvoornederland.nl (WvNL), mobiliteitsbank.nl (mobibank) en Van Werk Naar Werk-vacatures (HPK).
aantal nieuwe vacatures per departement
Aantal nieuwe vacatures en effect per departement/ rijksorganisatie

Bezoekers die echt geïnteresseerd zijn

In de laatste 2 weken lijkt het erop dat het aantal bezoeken weer langzaam normaliseert naar werkenvoornederland.nl, in vergelijking van voor de coronatijd. “Sterker nog, het aantal bezoek had in de laatste week meer last van het mooie weer dan van het coronavirus. Vanuit het verleden blijkt dat er ongeveer 15% minder bezoekers komen bij de eerste mooie, zonnige dagen van het jaar”, geeft de data-analist van werkenvoornederland.nl aan.

“Ook is te zien dat er in deze tijd meer bezoekers en sollicitaties binnenkomen via de site Indeed en via LinkedIn jobslots. Dat betekent dat deze bezoekers echt geïnteresseerd zijn in een functie bij de Rijksoverheid. De latent en oriënterende bezoekers worden op dit moment niet getriggerd en dat blijkt uit een daling van bezoeken naar artikelen en blogs”.

aantal bezoekers wvnl
Effecten op het aantal bezoekers op werkenvoornederland.nl

Extra pagina op werkenvoornederland.nl ‘Solliciteren bij de Rijksoverheid’

De maatregelen rondom coronacrisis hebben invloed op het sollicitatieproces bij de Rijksoverheid. Daarvoor is een tijdelijke pagina Solliciteren bij de Rijksoverheid op werkenvoornederland.nl gepubliceerd, waar mogelijk alternatieve vormen van het sollicitatiegesprek wordt aangeboden per organisatie. Sinds de lancering is deze tijdelijke pagina al bijna 10.000 keer bekeken. Wil je hier als organisatie ook jouw informatie aanbieden? Laat het ons weten.

Meer informatie?

Ga naar het rapport Werken voor Nederland Effecten Coronavirus. Hier plaatsen we wekelijks het meest actuele rapport tijdens de coronatijd.