Staatssecretaris Knops in gesprek met beveiligers RBO en chauffeurs IPKD

Staatssecretaris Raymond Knops ging afgelopen donderdag op bezoek bij de collega’s van Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPKD) in Rijswijk en de beveiligers van Rijks Beveiligings Organisatie (RBO) op locatie Turfmarkt, waar de staatssecretaris zelf werkzaam is.

Staatssecretaris Raymond Knops in gesprek met chauffeurs van de IPKD
Staatssecretaris Raymond Knops in gesprek met chauffeurs van de IPKD

Persoonsbegeleiding

Tijdens het werkbezoek wordt de staatssecretaris begeleid door liasion security officers (LSO’s) Dennis, Romano, Marc, Ritchy en Rob van de RBO. Zij bieden preventieve bescherming op momenten dat er onveilige situaties kunnen ontstaan. “Tijdens de begeleiding willen we het omgevingsbeeld zo min mogelijk verstoren. We houden afstand waar het kan en zijn dichtbij waar het moet. Ons doel is u in een veilige omgeving uw werk te laten verrichten en ongewenste menselijke invloeden of inbreuken te voorkomen.”, vertelt Dennis (LSO) aan de staatsecretaris.

Beveiligingswerkzaamheden in coronatijd

Raymond Knops spreekt op locatie Turfmarkt met beveiligers Feddo, Michael, Sander, Hennie en Hans over hun werkzaamheden in deze tijd. Naast de leegte in het gebouw, heeft het coronavirus ook invloed op de dagelijkse gang van zaken. ‘Normaal hebben we hier dagelijks zo’n 4.000 bewoners in het pand. Nu zijn dat er een kleine 600” vertelt Hennie. Het aantal bezoekers mag dan minder zijn, toch is het van belang dat de beveiligers fysiek aanwezig zijn en zorgen dat onbevoegden niet het pand kunnen betreden. ‘Soms is het zelfs drukker door extra vergaderingen, persmomenten en begeleiding van functionarissen in de lift’ naar aanleiding van de coronacrisis, vult Hans aan.

Staatssecretaris Raymond Knops in gesprek met beveiligers van de RBO

Beveiligen is een samenwerking met meerdere partijen

In het pand bevindt zich  de meldkamer. De RBO voert vanuit deze ruimte de regie over de locatie Turfmarkt.  Door het uitlezen en controleren van camerabeelden houden de professionals de locatie en omgeving in de gaten. Bij calamiteiten schakelen zij direct met de (rijks)beveiliger(s) ter plaatse en stellen zij de benodigde protocollen inwerking. Indien nodig worden de veiligheids- en hulpverleningsdiensten gealarmeerd. De staatssecretaris herinnert zich een voorval dat onlangs plaatsvond. ‘Ik liep in gedachten buiten het pand en werd aangesproken door dames die deelnamen aan een demonstratie. Jullie stonden meteen achter me’. Hennie licht toe dat er bij demonstraties een extra post in de tuin wordt opgesteld en de meldkamer meekijkt. Bij calamiteiten worden de betreffende personen aangesproken. Het beste wapen is de mond.

In gesprek met chauffeurs van de IPKD

Op locatie Rijswijk worden alle logistieke diensten voor het Rijk georganiseerd. Zij gaan om met vertrouwelijke of gerubriceerde documenten. Voor de kleinere zendingen die vaak met spoed vervoerd moeten worden, bieden zij koeriersdiensten aan. Ook zwaar transport zoals boeien voor de scheepvaart of in beslag genomen boten nemen zij voor hun rekening. De chauffeurs, in totaal 144, rijden door heel Nederland.

Chauffeurs Lee, Cor en Ton vertellen met trots over hun werk. ‘Werken bij de IPKD betekent dat ik vaak ’s ochtends niet weet wat ik die dag ga vervoeren en waar naartoe. Dat maakt het leuk en houdt je scherp. De ene week rij ik koeriersdiensten in een kleine bedrijfswagen. Dat kunnen documenten zijn, maar ook geconditioneerd materiaal of gevaarlijke stoffen. Een andere week rij ik weer met vrachtwagens vol met 30 rolcontainers of pallets’ vertelt Lee.

De medewerkers van IPKD laten zien dat ze het werk onder controle hebben. Documenten komen nog op dezelfde dag op de plaats van bestemming aan waardoor de rechtsgang direct door kan gaan. Cor geeft aan dat het ook dankbaar werk is. ‘Vooral het afleveren van verblijfsvergunningen is een feestje. Ik vind het leuk om hierin mee te mogen delen en een bijdrage te leveren’.

De medewerkers van RBO en IPKD kijken terug op een mooie ervaring.