Young Talents programma: groeien en bloeien als jonge ambtenaar

In het voorjaar van 2021 start een nieuw Young Talents programma bij InterCoach, bedoeld voor jonge ambtenaren die met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag willen. De leergang is vanaf de start 10 jaar geleden een groot succes en nog altijd onverminderd populair. Danielle Boonman, programmamanager van InterCoach, vertelt over dit bijzondere ontwikkelprogramma waarvoor nog enkele plekken beschikbaar zijn.

Danielle Boonman

Voor wie is het programma bedoeld?

Daniëlle: ‘Het programma is bedoeld voor jonge ambtenaren tussen de 25 en 35 jaar, met schaal 10 of hoger. Het gaat over zelfontwikkeling, als mens én als professional. Je wordt uitgedaagd om naar jezelf te kijken en te bepalen welke kwaliteiten en uitdagingen je hebt en welke kant je op wilt. Vragen als “wie ben ik?”, “wat wil ik?” en “waar ben ik goed in” komen aan de orde. Je krijgt daar uiteraard begeleiding in, onder andere door een coach. Deze spreek je meerdere keren individueel om persoonlijk met je leervragen aan de slag te gaan. Misschien wel het mooiste aan het programma is de kracht van de groep. Uiteindelijk worstelt iedereen met vrijwel dezelfde vragen en en leer je van de individuele blik en aanpak van de anderen. Die verbondenheid en het natuurlijke netwerk dat ontstaat en blijft ontstaan na het programma is heel bijzonder!’

Hoe ziet het programma er precies uit?

‘Om te beginnen voer je een 360 graden feedbackscan uit in je werk -en privéomgeving, dat is het startpunt. Zo ontdek je hoe de mensen om je heen over je denken en hoe dat zich verhoudt tot je zelfbeeld. Dat neem je mee om jouw leerdoelen te bepalen die de rode draad van jouw programma vormen. Gedurende het programma worden vier workshops aangeboden met verschillende thema’s, zoals zelfvertrouwen en eigenaarschap. Een ander onderdeel van het programma is een werkbezoek, dit keer bij het buurthuis de Mussen in Den Haag. Zo maken we een mooie maatschappelijke link in het programma. Zoals gezegd ontmoet je tussendoor een aantal keer je coach, om jouw vragen en uitdagingen te bespreken. Een gevarieerd programma dus, met uiteraard ook veel ruimte om de anderen uit de groep te leren kennen en zodoende je netwerk uit te breiden.’

Heeft corona invloed op het Young Talents programma?

‘Dit jaar is natuurlijk een bijzonder jaar vanwege corona, maar het vormt gelukkig geen belemmering voor onze programma’s. We bieden alles nu in blended vorm aan, dus een combinatie tussen digitaal en waar het mogelijk is ook fysiek. Uiteraard houden we in de fysieke sessies rekening met de geldende maatregelen. Op dit moment is het programma dat startte in maart nog aan de gang, zij waren de eerste groep die hiermee te maken kreeg. Maar ik moet zeggen dat het heel goed gaat, dat er ook voordelen zijn aan online trainen en de reacties zijn positief. Het is vooral belangrijk dat iedereen op een veilige en prettige manier kan leren, dus daar zijn én blijven we heel alert op.’

Tot slot, wat vind jij zo bijzonder aan dit programma?

‘De doelgroep is ontzettend leuk! Het zijn zonder uitzondering slimme, enthousiaste mensen die er écht voor willen gaan. Je proeft de ambitie, ze staan aan het begin van hun loopbaan en willen echt de regie pakken om te gaan groeien. Persoonlijk kan ik er erg van genieten wanneer ik een deelnemer aan het eind van het programma zie, en denk: “Zo, daar is écht wat veranderd!”. Het is moeilijk uit te leggen, maar je ziet soms gewoon iemand steviger in zijn schoenen staan. Dat is ontzettend gaaf en daar doe ik het toch wel voor. En als ik reacties krijg van oud-deelnemers en hoor welke stappen ze hebben gemaakt in hun werk of privé met dank aan dit programma, dan mogen we bij InterCoach ook best een beetje trots zijn, vind ik!’


Enthousiast? Meld je dan snel aan voor de nieuwe leergang die in het voorjaar van 2021 van start gaat! Check hier alle informatie over het programma en meld je aan via dit formulier. De nieuwe data worden binnenkort bekend gemaakt. Vragen? Stuur ons een berichtje en we helpen je zo snel mogelijk verder!