Zo help je IT-studenten op weg naar een stage met impact

Een webinar, vijf videopitches en online woonkamergesprekken. Dat werkt verrassend goed, merkte het team van Rijks I-Stage op 6 november, bij het uitproberen van deze ontmoetingsvorm met IT-studenten. Ruim 60 studenten deden mee, om meer te weten te komen over het Rijk en over hun stagekansen.

Studenten zijn in november al volop op zoek naar interessante stages en afstudeeropdrachten voor februari 2021. Rijks I-Stage organiseerde daarom een online meetup om hen in contact te brengen met mogelijke opdrachtgevers binnen de Rijksoverheid. Het team bedacht daarvoor een andere invulling: een informatieve webinar, vijf korte videopitches van rijksorganisaties en daarna interactieve "woonkamergesprekken".

Hoe ziet dat er ongeveer uit?

'We geven altijd eerst een spoedcursusje Rijksoverheid', vertelt projectleider Mandy Smits van Rijks I-Stage. 'Interessant voor studenten is vooral welk IT-werk je kunt doen bij het Rijk. Daarna deelden oud-stagiairs Melissa Visser en Arjen Joppe hun ervaringen bij de Auditdienst Rijk (ADR). Ze zijn daar inmiddels in dienst getreden, als trainees. Dat kan dus ook!'

Om "het Rijk" wat meer gezicht te geven, presenteerden vijf organisaties zich in een kort filmpje. Naast ADR deden ook de Belastingdienst, DICTU, IND en SSC-ICT mee. Juriaan Manuela van SSC-ICT is overduidelijk enthousiast over de I-stagiairs in zijn team. De teller staat inmiddels op zeven stagiairs, met een gemiddeld stagecijfer van een 9. 'Ze hebben een frisse blik, zijn gemotiveerd, flexibel, prestatiegericht en brengen nieuwe energie en nieuwe inzichten. Dankzij onze stagiairs zijn we nu echt een developmentteam. Met externe inhuur ben je veel meer kwijt.'

En de woonkamergesprekken?

Mandy Smits: 'We hadden een digitaal evenementenplein ingericht, waarbij alle deelnemers elkaar konden zien. Elke rijksorganisatie had daarnaast een eigen "woonkamer" met virtuele eettafel. Studenten konden daar in drie rondes aanschuiven om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Daar werd goed gebruik van gemaakt!'

'Op naar veel mooie stagematches voor komend jaar!'

Wat nu?

'Voor ons als Rijks I-Stage begint het werk na de meetup pas echt!', zegt Mandy. 'Ons team haalt bij de studenten en rijksorganisaties op waar hun interesses liggen en waar behoefte aan is. Zo kunnen we de studenten gericht introduceren bij mogelijke opdrachtgevers. Op naar veel mooie stagematches voor komend jaar!'

Benieuwd naar de online meetup van Rijks I-Stage? Bekijk hieronder de video met de registratie van de meetup!