Werkplekwissel I-trainees: zoeken en vinden van een nieuwe opdracht

Op 1 januari 2021 starten de ICT-, Data- en Cybertrainees van lichting 4 aan hun derde en daarmee laatste opdracht bij het Rijks I-Traineeship. Bij de werkplekkenwissel naar de derde opdracht zoeken de trainees vooral zelf naar wat hen het meest ligt: het soort opdracht, de rijksorganisatie en het onderwerp. Contact zoeken met opdrachtgevers is dus erg van belang.

Op 22 oktober gaf het Rijks I-Traineeship team het startschot voor de werkplekkenwissel. De Rijks I-trainees kregen een gids met daarin de deelnemende opdrachtgevers en de opdrachten die zij kunnen bieden. De opdrachtgevers kregen ook een gids, maar dan met de profielen van Rijks I-trainees, informatie over hun huidige opdracht en inzicht in de wensen die zij hebben bij een volgende opdracht. Na het startsein was het aan de trainees en de opdrachtgevers zelf de taak om contact te zoeken met een opdrachtgever of trainee die past bij hun voorkeuren. Dit jaar was dit volledig digitaal vanwege de geldende coronamaatregelen.

Stokje overdragen

“De trainees hebben ongeveer twee maanden de tijd om zich te binden aan een volgende opdracht. Hoewel het contact bij de trainees en de opdrachtgevers ligt, houden wij als Rijks I-Traineeship wel vinger aan de pols. Er zijn tussentijds een aantal momenten waarop de trainees en de organisaties die tot dan toe met elkaar in gesprek zijn, uit kunnen spreken of ze met elkaar verder gaan of niet. Ook de trainees helpen elkaar via onderling contact en door deel te nemen aan sessies waar zij elkaar informeren over hun huidige opdracht en wat een opvolgende trainee ervan kan verwachten. De meeste opdrachten zijn na één periode van acht maanden namelijk nog niet voltooid, dus kan het stokje worden overgedragen aan een volgende trainee. Met dit soort sessies onderzoeken de trainees of andermans opdracht iets voor hen is”, licht Nienke de Jongh, coördinator ICT-track & plv. manager Rijks I-Traineeship, toe.

Zelf benaderen

Niet alle Rijks I-trainees kiezen ervoor om een opdrachtgever uit de gids te benaderen. Trainees stappen ook zelf af op een voor hen interessante, potentiële nieuwe opdrachtgever met de vraag of zij een vraagstuk op het gebied van ICT, Data of Cyber hebben binnen hun organisatie. Op deze manier regelen de trainees dus zelf hun derde opdracht, en binden zij bovendien nieuwe opdrachtgevers aan het Rijks I-Traineeship. Nienke: “Wij zijn hier uiteraard zeer blij mee. Met meer opdrachtgevers kunnen wij interessante opdrachten blijven aanbieden aan de I-trainees. Daarnaast kunnen wij zo ook breder bijdragen aan de opgaven van ministeries en uitvoeringsorganisaties. Een trainee biedt namelijk een frisse blik en actuele kennis op het gebied van ICT, Data en Cyber en zijn nieuwsgierige, hardwerkende collega’s.”

Opdracht energietransitie

Stijn Blommaart is ICT-trainee van lichting 4 en momenteel nog werkzaam bij het Portfolio Management Office van Defensie. Hij weet inmiddels bij wie hij zijn derde opdracht gaat doen. Via de gids had hij verschillende opdrachtgevers benaderd waaruit een aantal interessante gesprekken volgden. Uiteindelijk koos hij voor een opdracht bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bij de DG Klimaat en Energie, binnen de directie Elektriciteit. Stijn: “Ik ga samen met een mede-trainee werken aan de cybersecurity van vitale diensten binnen de energiesector. Dit doen wij middels een “roadmap cyber security” om inzichtelijk te maken welke richting de sector op moet en hoe de verschillende partijen hierin kunnen ondersteunen. Ik heb heel veel zin in de opdracht. De energietransitie is een belangrijk onderwerp waar ik ook affiniteit mee heb. Ik hoop mij meer te ontwikkelen in het onderhandelen, zowel interdepartementaal als internationaal, want er vinden ook Europese overleggen plaats.”

Werkplekwissels

De derde en tevens laatste opdracht van deze 4e lichting I-trainees start in januari. En voor de vijfde lichting Rijks I-trainees vindt in mei de eerste werkplekwissel plaats. Al met al zijn er binnen het Rijks I-Traineeship bijna om de 4 maanden mogelijkheden om als opdrachtgever een I-trainee voor 8 maanden aan je te binden, te weten in de maanden januari, mei en september. Ook opdrachtgever worden bij het Rijks I-Traineeship? Kijk voor meer informatie op onze website of neem direct contact met ons op via de button hieronder.