Feit of fabel: Ramadan editie!

Onlangs is wereldwijd de vastenmaand Ramadan begonnen. Tussen dageraad en zonsondergang eten en drinken vastende moslims niet. Maar vooral is het een maand van spiritualiteit en bezinning. Vanuit de werkgroep DIW (Diversiteit, Inclusie en Werkgeluk) staan wij stil bij enkele feiten en fabels.

Een gezegende Ramadan toegewenst!

In de Ramadan eten vastende moslims de hele nacht door

Dit is een fabel. Het vasten wordt elke dag na zonsondergang verbroken door een iftar (Arabisch voor ontbijt; dit heet zo omdat de maaltijden worden ‘doorgeschoven’). Veel mensen die vasten, zeggen dat je dan snel verzadigd bent. Vlak voor de dageraad eten de meesten nog wat. Dit wordt aangeraden, maar de behoefte eraan verschilt per persoon. Verder is de nacht er natuurlijk ook om nog wat te slapen.

Vasten is alleen iets voor moslims

Dit is een fabel. Tijdens een vastenperiode langere tijd niet eten of drinken is niet alleen iets voor moslims. Het vasten wordt van oudsher in verschillende religies gedaan, zoals in het jodendom, christendom en hindoeïsme. Tegenwoordig wordt vasten ook ingezet om de gezondheid fysiek en mentaal te verbeteren. Het intermitterend vasten is hier een voorbeeld van.

Ramadan vindt elk jaar in dezelfde maand plaats

Dit is deels een feit en deels een fabel. ‘Ramadan’ is de naam voor de negende maand van de Islamitische maankalender. In deze kalender zijn de maanden iets korter dan in de Gregoriaanse kalender. Een maankalender gaat ook uit van 12 ‘Maan-maanden’ in een jaar, waarbij elke maand loopt van de Nieuwe Maan tot de volgende Nieuwe Maan. Dit duurt 29 of 30 dagen. Zo’n Maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een jaar van de Gregoriaanse kalender. Daarom valt de Ramadan elk jaar zo’n 11 dagen vroeger, in een cyclus van 33 jaar.

Je mag overdag niets niet drinken, ook geen water

Dit is een feit. Vastende moslims eten en drinken niet tussen de dageraad en de zonsondergang. Dus ook geen water of kauwgom bijvoorbeeld ;).

Vastende moslims mogen zich laten vaccineren tijdens het vasten

Dit is een feit. De reden is dat vasten de gezondheid nooit in gevaar mag brengen. Vandaar dat moslims met bijvoorbeeld een chronische ziekte vrijgesteld zijn van vasten.

Rekening houden met je vastende collega is hartverwarmend

Ook dat is een feit. Het is natuurlijk prettig als niet-vastende collega’s rekening (willen) houden met vastende collega’s. Maar het is niet altijd nodig. Wij vinden het persoonlijk helemaal oké als je je koffie wilt drinken of je broodje wilt eten in ons bijzijn. Maar dit kan per persoon verschillen. Just ask ;).

Wij wensen alle vastende collega’s een gezegende Ramadan toe!
Als je nog een vraag hebt over de vastenmaand Ramadan, aarzel dan niet om ons te mailen.

Met vriendelijke groet,

Hicham Saydali, Afdelingshoofd Documentaire Informatievoorziening bij het RIVM en Ihsane Laâbi, afstudeerstagiaire biomedische wetenschappen bij het RIVM