'Ik kan mijn collega’s niet in de steek laten'

Voor mensen met een arbeidsbeperking is het nog altijd moeilijk een volwaardige baan te vinden. Gelukkig doet Binnenwerk enorm zijn best om voor deze mensen een geschikte werkplek te vinden. Zo ook voor Yordi. Terwijl hij druk bezig is met wilgen knotten doet hij zijn levensverhaal. Een leven van vallen en opstaan, maar dat nu vooral in een opwaartse spiraal terecht is gekomen.

Het is echt Hollands weer als ik Yordi op ga zoeken in de Hoeksche Waard. Een zonnetje en af en toe een stevige regenbui. Het weer past goed bij het landschap: knotwilgen in de polder. René Ambrus haalt me op met een auto van Staatsbosbeheer. Hij is de werkbegeleider van het team Bos- en natuurbeheer en heeft de leiding over het team in Numansdorp, waar ze met zijn negenen werken. Corona zorgt ook hier natuurlijk voor beperkingen, maar gelukkig kunnen de mensen van het team van René met wat extra maatregelen aan het werk.

Soms nog zwaar

Yordi is pas zesentwintig maar heeft al een behoorlijke geschiedenis. Hij praat heel open over wat hij heeft meegemaakt. Hij had het niet makkelijk thuis, zijn moeder was ernstig ziek, waardoor hij een soort mantelzorger was. Vervolgens raakte hij verslaafd aan wiet. 'Hierdoor was het voor mij heel moeilijk om uit bed te komen voor school of werk. Ik ben inmiddels drie jaar afgekickt en heb mijn vriendengroep van vroeger vaarwelgezegd. Via een begeleider die bij ons thuiskwam voor mijn moeder, ben ik aan deze baan gekomen. Soms is het nog heel zwaar, maar dan denk ik aan mijn collega’s en besef dat ik ze niet in de steek kan laten.'

Foto: Marleen Annema

Veel waardering

Iedereen is nu heel tevreden over Yordi. 'Maar dat heeft even geduurd', zegt hij eerlijk. Hij heeft een jaarcontract en krijgt zo de kans een opleiding te doen om misschien later zelf teamleider te worden. 'Ik ben dit werk begonnen met twintig uur per week. Nu werk ik acht uur per dag, vier dagen in de week in weer en wind en zelfs met sneeuw, zoals laatst. De dag begint vroeg, om half acht, en in het begin had ik het daar best moeilijk mee. Maar we moeten ons goed aan de regels houden. Ik vond het werk meteen heel leuk, hoewel ik niet echt een natuurmens was. Maar met de ervaring van nu zie ik mezelf later wel als boswachter werken. We krijgen enorm veel waardering. Ook van de mensen die hier wandelen en met wie we regelmatig een praatje maken. Ik zie mezelf echt niet op kantoor zitten, terwijl ik ook tussen de wilde reeën en roofvogels kan zijn', lacht hij.

Bladblazen kost veel kracht

Naast het wilgen knotten, zo’n vijftien bomen per dag, doet het team nog meer voor Staatsbosbeheer, zoals vogelhutten renoveren en verven, het gras maaien, wildroosters plaatsen en vervangen, snoeien, beplanten en bladblazen. 'Dit laatste kost enorm veel kracht trouwens.' Het team werkt in kleding van Staatsbosbeheer en Yordi heeft het gevoel dat ze steeds meer erkend worden voor hun werk. 'Eerst had ik het idee dat we weleens wat klusjes te doen kregen waar de anderen misschien minder zin in hadden, maar dat is helemaal niet het geval. We worden echt goed behandeld.'

Wat is Binnenwerk?

Binnenwerk is onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR) van het ministerie van BZK. Het Rijk wil een inclusieve werkgever zijn; dat betekent dat mensen met een arbeidsbeperking nadrukkelijk welkom zijn. Binnenwerk creëert sinds 2016 duurzame banen voor deze groep mensen. In teams gaan ze aan de slag in functies als toetsenbordreiniger, autowasser of medewerker Bos- en natuurbeheer. Ook opdrachtgevers kunnen zelf met een vraag komen. Meer weten over Binnenwerk? Bezoek de website.