Rijksbrede Cross Coaching: iets voor jou?

Vanaf 19 mei kunnen kandidaten zich aanmelden voor het nieuwe rijksbrede Cross Coaching jaarprogramma. Een  programma speciaal voor ambitieuze middenkader medewerkers met een diversiteit aan achtergrond en visies die door willen groeien. En voor ervaren topmanagers die willen leren van andere ervaringen en zienswijzen en zich verder willen verdiepen in inclusief werken.

Over Cross Coaching

Met Cross Coaching worden junior coaches gekoppeld aan een senior coach van een ander organisatieonderdeel. Beide kandidaten werken in een gelijkwaardige rol van coach en beiden met een persoonlijk en actueel coachthema. Met de bedoeling om te leren, inspireren en te groeien van elkaars perspectief en ervaring.

Een springplank voor talent- en leiderschapsontwikkeling naar een diverse en inclusieve werkomgeving

Cross coaching

Tamim Wakili, deelnemer aan het Cross Mentoring programma, de voorloper van Cross Coaching:
'In mijn cultuur is bescheidenheid een belangrijke waarde. Met mijn coach ontdekte ik hoe ik vanuit mijn waarde beter met lastige situaties en personen kan omgaan. Van mij leerde hij hoe hij bijvoorbeeld gesprekken en sollicitaties met multiculturele kandidaten tot een beter resultaat kon brengen.'

Het programma

Het Cross Coaching programma duurt een jaar. Het complete programma bestaat uit:

  • minimaal 6 coachgesprekken tussen junior en senior coaches
  • 3 plenaire bijeenkomsten; kick off, training effectief mentorschap, inspiratiesessie inclusief leiderschap voor coaches
  • plenaire supervisie sessies
  • 2 individuele coachgesprekken met een externe coach over inclusief leiderschap
  • netwerken en wrap-up

In totaal wordt er gewerkt met maximaal 25 duo’s. Kandidaten van alle departementen en organisatieonderdelen kunnen zich aanmelden met het belangstellingsformulier, te vinden op www.ubrijk.nl/crosscoaching. Op 5 juli gaat het jaarprogramma officieel van start. Aanmelden kan vanaf 19 mei.

Versnellen en verrijken

Door eerdere deelnemers is het programma als zeer waardevol ervaren. Voor junior coaches kan het een versnelling in carrière betekenen en de doorstroomkansen vergroten. Senior coaches leren ook van junior coaches, het zogenaamde ‘reversed mentoring’ effect. En vinden het een verrijking in perspectief en professionele ontwikkeling.

Wacht niet te lang met aanmelden

Ben jij een ambitieuze medewerker die bijvoorbeeld vanuit achtergrond, oriëntatie of cultuur iets toevoegt aan diversiteit binnen de Rijksoverheid? Wil je graag werken aan je eigen ontwikkeling en met impact bijdragen aan de ontwikkeling van anderen? Of ben je een (top-)ambtenaar die zich verder wilt verdiepen op het terrein van diversiteit en inclusief werken? Het Cross Coaching programma biedt daarvoor alle mogelijkheden Zie www.ubrijk.nl/crosscoaching voor meer informatie, voorwaarden over deelname en selectie, kosten en het belangstellingsformulier. Wacht niet te lang, het aantal plaatsen is beperkt!
 

programma rijksbrede cross coaching jaarprogramma

Diversity of Thought
Een belangrijk uitgangspunt van het Cross Coaching programma is Diversity of Thought. Daarbij wordt uitgegaan van de gedachte dat meer variatie in visie, achtergrond, oriëntatie, cultuur en ervaring essentieel bijdraagt aan persoonlijke- en organisatieontwikkeling en groei. Dit uitgangspunt is leidend in de hele opzet van het programma en de selectie van deelnemers.
Het doel van het programma is het versterken van talenten en ontwikkelen van inclusief persoonlijk leiderschap en bij te dragen aan het vergroten van de rijksoverheid als diverse en inclusieve organisatie.

Meer informatie

Heb je vragen over het Cross Coaching jaarprogramma? Stuur een mail naar rijkstalenten@rijksoverheid.nl