Terug naar kantoor: eerst in gesprek!

Alle seinen staan op groen en samen gaan we de eerste stappen terug naar kantoor nemen. Maar dat er op een andere manier gewerkt gaat worden, staat vast. Dit heeft uiteraard impact op hoe je als team samenwerkt en hoe je als leidinggevende sturing geeft aan je team. En hoe kun je beter starten met deze nieuwe fase dan een goed gesprek te voeren? Hoe sta je als team tegenover hybride werken, welke taken willen jullie oppakken en welke afspraken moet je maken?

Uit verschillende gesprekken en onderzoeken blijkt dat het thuiswerken zowel voor- als nadelen heeft. Welke van die elementen kunnen we behouden in deze nieuwe fase? En wat willen we zeker achter ons laten? Als goede werkgever wil de Rijksoverheid hier graag in faciliteren.

Rijksconsultants heeft samen met UBR | Ontwikkelbedrijf meerdere sessies over hybride werken georganiseerd met diverse organisatieonderdelen om zo een beeld te krijgen van de wensen, verwachtingen, behoeftes en dilemma’s. Al deze input is verwerkt in een gespreksleidraad, want zo’n gesprek aangaan met je team kan nog best ingewikkeld zijn. De presentatie kan dienen als inspiratie, of als concreet middel voor tijdens een teamgesprek. Kom je er toch niet helemaal uit, wil je een facilitator inschakelen of heb je vragen, dan kan Rijksconsultants jou helpen.

Alle feedback en verbeterpunten zijn natuurlijk ook welkom en kunnen gedeeld worden met Saskia van Heusden via saskia.heusden@rijksoverheid.nl. Wij van Rijksconsultants wensen jou veel succes met re-boarden!