Scherp krijgen wat bij je past met de talentenscan

Robynne Hazebroek maakte een loopbaanoverstap van AZ (DPC) naar BZK. Ze vertelt hoe ze dat heeft ervaren en wat deze nieuwe stap haar heeft gebracht. Ook heeft ze tips voor collega’s die mogelijk een volgende stap willen zetten.

Inkoopmedewerker

Robynne startte haar loopbaan bij IUC (DPC), waar ze werkte als inkoopmedewerker bij de afdeling traffic. ‘Er is nu het een en ander veranderd op de afdeling, maar op het moment dat ik werd aangenomen waren de werkzaamheden erg divers: van het opstellen van verplichtingen en contracten tot het begeleiden en verzenden van Europese aanbestedingen.’

Even voorstellen

Robynne kwam op haar 18e vanuit Canada naar Nederland voor de liefde. Ze is inmiddels getrouwd en heeft een kind. Naast haar werk houdt ze van koken, film, muziek maken en fotografie en haar kat Pudding.

Ontdekken en verkennen

‘Ik durfde nooit echt een stap te maken. Ik was nog maar 18 jaar oud toen ik naar Nederland kwam, ik sprak de taal niet en had alleen mijn middelbare schooldiploma op zak. Werk was voor mij voornamelijk een manier om mijn rekeningen kunnen betalen. Op een dag werd ik wakker en dacht ik bij mezelf, laat ik de opties die er zijn verkennen. Maar voordat ik dat deed, wilde ik duidelijk hebben wat mijn talenten en kernkwaliteiten zijn: Wat kan ik en welke richting wil ik opgaan? Zo heb ik eerst een verkennend traject gedaan.

Talentenscan

Ik deed een talentenscan om uit te vinden wat mijn talenten zijn. Ook had ik een loopbaancoach en stelde ik vragen aan mijn collega’s. De begeleiding in dit proces heeft ertoe geleid dat ik iets heb gevonden dat bij mij past. Ik ging anders naar vacatures kijken. Ik keek zonder mezelf daarin te beperken. Eerst keek ik naar vacatures die mij interessant leken en daarna pas naar wat ik daarbij nodig zou hebben. Ik kwam steeds terecht bij functies waarbij ik mensen kon helpen en/of iets moest onderzoeken; problemen moest oplossen. En bij functies waarbij je met systemen en technologie werkt. Door mijn creatieve kant kom ik meer in een designhoek uit.

Niet meteen een nieuwe baan

Wat misschien goed is om te weten is dat ik het loopbaantraject niet ben ingegaan om gelijk op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ik wilde scherp hebben wat ik wil en wat bij mij past. Als ik direct op zoek was gegaan naar een nieuwe uitdaging, zat ik nu waarschijnlijk weer in een administratieve baan. Ik kan het administratieve werk natuurlijk leuk maken voor mezelf, maar mijn hart gaat er niet sneller van kloppen.

‘Ik ben het loopbaantraject niet ingegaan om gelijk op zoek te gaan naar een nieuwe baan’

User Experience (UX)

UX (user experience), betekent dat je de gebruikers centraal stelt bij het ontwerpen van bijvoorbeeld websites. Je ontwerpt iets dat je zo gebruikersvriendelijk mogelijk probeert te maken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld bepaalde woorden, kleuren of iconen te gebruiken. Ik leerde meer over dit vak door veel gesprekken te voeren met mensen. Zo sprak ik met 2 collega’s van DPC die ook UX’er zijn. Dat heeft me goed op weg geholpen.

Proefdraaien

Mijn collega’s waren bezig met het herontwerpen van een contactpagina vanuit gebruikersperspectief. Ik mocht toen 2 weken proefdraaien in het UX-team. Na die 2 weken wist ik precies dat ik dit wilde. Ik ben op zoek gegaan naar cursussen om me hier verder in te ontwikkelen. Na het behalen van de diploma’s ben ik met Imre Morsink (adviseur duurzame inzetbaarheid) gaan praten. Zij heeft mij aan een loopbaancoach gekoppeld.

Gedetacheerd

Imre liet me weten dat BZK veel UX-projecten heeft en dat ik mogelijk via een detachering extra ervaring kan opdoen. Ik had een certificaat, maar geen ervaring. BZK had mensen nodig, dus dat kwam goed uit. Sinds maart 2021 ben ik voor 1 jaar gedetacheerd. Uit mijn talentenscan kwam naar voren dat ik veel inlevingsvermogen heb en snel leer. Als UX’er moet ik me echt inleven in de gebruikers. Daarnaast heb ik ook feeling voor technologie en nieuwe systemen. Een echt passende baan dus die past bij wie ik ben.’

Aan de slag met jouw loopbaan en talenten

Wil je eens een gesprek voeren over je loopbaan en talenten? Neem contact op met Imre Morsink (adviseur duurzame inzetbaarheid).