Het TraineeOntwikkelTraject van InterCoach

InterCoach verzorgt het TraineeOntwikkelTraject (TOT) voor de I-Trainees van de Rijksoverheid. Dit zijn mensen die gaan werken in de vakgebieden ICT, datascience en/of cybersecurity. Trainer Daniëlle Boonman maakte begin oktober kennis met de groep die zij twee jaar lang gaat begeleiden en ze heeft er zin in: ‘Ik vind het mooi om te zien hoe mensen zich in korte tijd kunnen ontwikkelen.’

De I-Trainees gaan een intensief trainingsprogramma volgen binnen de Rijksoverheid op het gebied van datascience, ICT en cybersecurity. Gedurende twee jaar maken ze kennis met de Rijksoverheid en ervaren ze verschillende werkplekken bij meerdere organisaties. Daarnaast krijgen ze inhoudelijke training en gaan ze aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. ‘Het is een heel intensief trainingsprogramma,’ vertelt coach en trainer Daniëlle Boonman van UBR| InterCoach. ‘Het is werken, studeren, leren over persoonlijke ontwikkeling en vaak per groep ook nog een aparte opdracht uitvoeren.’ Na twee jaar hebben de trainees genoeg kennis en ervaring om te beslissen of ze voor de Rijksoverheid willen blijven werken en in welk ICT-domein.

‘Ik wil mijzelf ook steeds verbeteren en ik vind het mooi om te zien hoe anderen dat ook doen. Ik vind het fijn daar een klein deel aan bij te dragen.’

Veiligheid creëren

Daniëlle studeerde personeelswetenschappen en werd geraakt door het leer- en ontwikkelvak. ‘Ik wil mijzelf ook steeds verbeteren en ik vind het mooi om te zien hoe anderen dat ook doen. Ik vind het fijn daar een klein deel aan bij te dragen.’ Begin oktober maakte zij voor het eerst kennis met haar groep van 14 trainees. ‘Ik vind het belangrijk dat ze elkaar al een beetje kennen voor ze beginnen met de modules persoonlijke ontwikkeling. Mensen trekken twee jaar met elkaar op en daar is veiligheid en vertrouwen voor nodig.’ Die eerste bijeenkomst duurt een halve dag. Daniëlle vertelt kort iets over zichzelf en vraagt vervolgens mensen op een lijn te gaan staan op alfabet, op naam. Vervolgens op leeftijd en op reisafstand. Het is een luchtige manier om snel iets te weten te komen over een ander. ‘Ik vraag dan waar zij zelf nieuwsgierig naar zijn. Iemand vroeg naar de plek in het gezin, een ander naar het aantal huisgenoten. De hele groep blijft op zo’n manier in beweging en er werd ook veel gelachen.’ Ze vraagt ook of mensen verhalen willen delen over bepaalde foto’s op hun mobiel of over symbolen die belangrijk zijn. ‘Zo krijg ik persoonlijk informatie te horen. De een doet dat wat diepgaander dan de ander, maar alles is goed.’

De vier modules

De eerste module start in januari en heeft als onderwerp “Wie ben ik”. Het is een sessie van twee dagen waarin de trainees meer leren over Insights, een koppeling van eigenschappen en gedrag aan vier kleuren. Bijvoorbeeld: blauw staat onder andere voor analytischer en rood voor actiegerichter. Daniëlle: ‘Veel I-Trainees zitten in het analytische stuk, maar ik merk dat we als Rijksoverheid steeds meer extraverten en creatieven aantrekken.’
Het tweede blok, in de zomer, gaat over “ik en de ander”. Met ervaren acteurs werken de trainees aan concrete casussen. Daniëlle licht toe: ‘Stel dat een trainee een leidinggevende heeft die hem of haar als stagiaire behandelt, hoe gaan ze daar dan mee om? Onze acteurs zijn heel erg goed in acteren, ze overdrijven niet en maken het echt. Rollenspellen zijn niet ieders hobby, maar zodra de kop eraf is, doet iedereen mee.’
Module drie heet “Fit op werk” en gaat over vitaliteit en stress. De trainees leren stress te herkennen en hoe ze geestelijk en lichamelijk goed voor zichzelf kunnen zorgen. ‘Bij deze groep zie je ook stress ontstaan omdat mensen niet genoeg worden uitgedaagd. Daar besteden we zeker aandacht aan en ook, onder andere, aan stress in het privéleven, goed en genoeg slapen en in beweging blijven.’ In het voorjaar van 2023 is de laatste module, met het onderwerp Loopbaan. De trainees kijken dan naar waar ze nu staan, waar ze naar toe willen en hoe ze gaan uitstromen uit het traineeprogramma. Daniëlle vult aan dat ze dit uiteindelijk de mooiste fase vindt van het hele traject, omdat ze mensen aan het prille begin heeft ontmoet en ook ziet bij de afronding. ‘Vaak zijn mensen zo veel zelfverzekerder en kan ik echt zien dat ze zijn gegroeid. Het geeft superveel voldoening om mensen te zien opbloeien.’

Introvert

Ze is bescheiden over haar eigen rol als trainer: ‘Ik ben niet degene die dit doet, de deelnemers doen het zelf. Ik geef handreikingen en zij pakken die op. Ik laat liever de ander vertellen, ervaren en leren, dan dat ik belerend bezig ben, dat slaat ook beter aan bij deze doelgroep. Daarbij leren mensen beter wanneer het uit henzelf komt in interactie met de ander.’ Ze noemt zichzelf introvert en is blij om te merken dat die kwaliteit steeds meer wordt gewaardeerd. ‘Het zit nog in onze maatschappij dat het goed is om jezelf te laten horen. Sommige leidinggevenden vinden het een ontwikkelpunt als iemand “niet zichtbaar” genoeg is. Toch zie ik een verschuiving dat ook bij introverten steeds vaker wordt gekeken naar de kwaliteiten die ze wel hebben. En dat is toch waar persoonlijke ontwikkeling om draait, om het beste uit jezelf te halen.’

InterCoach is het expertisecentrum voor collega-coaching binnen de overheid. Collega’s van de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen kunnen met werkgerelateerde vragen bij ons terecht. Wij zoeken dan een match in ons netwerk van ruim 400 medior en senior overheidsprofessionals, die coachen “als tweede beroep”. Coachees worden altijd gematcht aan een coach die een eerste beroep heeft in een andere organisatie. InterCoach verzorgt ook coachingopleidingen. Kijk op de website voor meer informatie.