Team D&I: een terugblik op 2021

In 2021 hebben wij als team D&I hard gewerkt om de kennis over diversiteit en inclusie onder de rijkscollega’s verder te versterken. En de Rijksoverheid hiermee helpen met het behalen van haar D&I doelstellingen. Hiertoe is een scala aan activiteiten opgezet: van adviestrajecten tot het werven van Banenafspraak–kandidaten via het organiseren van colleges en spreekuren. Graag nemen wij je mee in onze hoogtepunten van het afgelopen jaar. 

 1. D&I zomercolleges
  Veel collega’s zijn op zoek naar kennis, inspiratie en tools om met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan. Om hen kennis te laten maken met het thema organiseerden wij dit jaar een serie zomercolleges. Hierin kwamen onderwerpen zoals de 9 stappen van D&I, de Banenafspraak en Inclusief Communiceren aan de orde. De interesse voor het onderwerp bleek erg groot, maar liefst 1.000 collega’s schreven zich in voor de colleges! Uiteraard gaan wij in 2022 hiermee door. Ons volledig trainingsaanbod staat zeer binnenkort op de website.
 1. D&I adviestraject bij het RIVM
  Bij team D&I kun je terecht voor D&I advisering, D&I trainingen, zowel op maat als op basis van een open inschrijving. Daarnaast voeren wij langdurige adviestrajecten uit, zoals bij het RIVM. In dit artikel lees je hoe het RIVM, samen met onze experts, in korte tijd al flinke stappen heeft gezet en resultaten heeft behaald op weg naar een divers en inclusief personeelsbestand.
 1. Belastingdienst collega’s om trots op te zijn
  Sinds 2019 geven wij trainingen aan teamleiders en buddy’s van de Belastingdienst die samenwerken met collega’s uit de doelgroep Banenafspraak. Met het volgen van de training krijgen ze een paar keer per jaar onder meer praktische handvatten hoe om te gaan met hun collega en welke specifieke gespreksvaardigheden er nodig zijn voor het communiceren. Het enthousiasme en de inzet van de Belastingdienst-collega’s raakt ons elke keer weer. De deelnemers zijn erg gemotiveerd, durven kwetsbaar te zijn, delen ervaringen met elkaar en groeien daardoor erg in hun rol. Daar wij we trots op!
 1. Banenafspraak-kandidaten aan werk helpen, daar worden we blij van!
  Wij zetten ons meer dan 100% in voor het begeleiden van Banenafspraak-kandidaten naar een geschikte werkplek. Wij zorgen voor de juiste begeleiding, zowel bij het rijksonderdeel als bij de kandidaat, met als doel een duurzame plaatsing te realiseren. We houden daarna met alle partijen contact en blijven dus betrokken. Daar staan we elke dag voor op! Daarom worden we zo blij van de volgende reactie van kandidaat Fouzia Chilah (EZK): 'Via het gebruikelijke circuit was het mij nog niet gelukt om werk te krijgen. Team D&I-recruiters Marcel Riebel en Sandra Leenders hebben werkelijk hun nek uitgestoken om alles in goede banen te leiden. Zij weten waar en bij wie ze moeten zijn en kunnen zaken regelen die ik er anders niet doorheen zou krijgen. Zonder hun goede hulp en begeleiding zat ik nog steeds thuis op de bank. En het leuke is dat wij nog steeds contact hebben, dat is heel fijn!'
 1. Programmabureau Inclusief Werven
  Het programmabureau Inclusief Werven – dat is ondergebracht bij team D&I - biedt een trainingsaanbod waarin deelnemers kennis opdoen, tools ontvangen en vaardigheden ontwikkelen om een waardevolle bijdrage te leveren aan een inclusief werving- en selectieproces. In 2021 hebben we een volledig werkend programmabureau opgezet met trainingen die deelnemers zo objectief mogelijk leren werven en selecteren. Uiteraard gaan wij hier in 2022 mee door en kunnen rijkscollega’s zie opgeven via LeerRijk.

In 2022 gaan wij onverminderd door met het verspreiden van het D&I woord! Wil je advies en informatie over diversiteit en inclusie of heb je interesse in een college of training voor je afdeling? Neem dan contact met op met de collega’s van team D&I via D&I@rijksoverheid.nl. Blijf op de hoogte van onze activiteiten via onze website en onze nieuwsbrief.