Praten over je ontwikkelwensen? Een handig hulpmiddel is beschikbaar

Jezelf ontwikkelen is belangrijk om bij te blijven in je vakgebied en te kunnen groeien in je functie of rol. Om voorbereid te zijn als het werk in de toekomst verandert, maar ook om ambities en loopbaanwensen te kunnen realiseren. Er over praten helpt om te reflecteren en wensen kenbaar te maken. En het kan je ontwikkeling versnellen. Niet voor niets is het een belangrijk en terugkerend gesprekspunt tussen leidinggevenden en medewerkers.

Ontwikkelwensen

Voor jou als medewerker is het belangrijk dat je van jezelf ontdekt en weet wat je talenten zijn om vervolgens onderbouwd het gesprek over je verdere ontwikkeling aan te gaan.

Voor jou als manager is het behulpzaam als je weet welke talenten en ontwikkelwensen medewerkers hebben. Hoe die effectief ingezet kunnen worden, welke ondersteuning hierbij nodig is en waar die te vinden is.

Handig hulpmiddel

Om een goed ontwikkelgesprek te voeren is de Leidraad Ontwikkelgericht P-gesprek voor zowel medewerkers als leidinggevenden gemaakt. Deze bevatten concrete voorbeelden van mogelijke ondersteuning. Zoals handige links naar tools waarmee talenten en competenties ontdekt en ontwikkeld kunnen worden. En vragen die medewerker en manager elkaar kunnen stellen als het gaat om een ontwikkelgericht personeelsgesprek met elkaar voeren.

De leidraden zijn hier te vinden:

Meer informatie?

Wil je meer informatie? Ga in gesprek met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.