Van Wallenburg inspireert nieuwe lichting innovators tijdens bijeenkomst

Op 25 maart reikte DGOO Marieke van Wallenburg certificaten uit aan de eerste lichting geslaagden van de nieuwe opleiding Innovatiemanagement voor overheidsprofessionals (IMS-GOV-Pro). Marijke Vos, hoofd Business Development van DICTU, SER Topvrouw én certificaathouder vertelt over de bijeenkomst.

‘Innovatie is een serieuze zaak. Het wordt vaak gezien als iets creatiefs of zelfs impulsiefs, maar die creativiteit heeft een kapstok nodig zodat innovaties kunnen bloeien. Daarom zit ook het woord management in de naam van de opleiding. Voor mij was hij heel waardevol. Ik heb er innovatiegezinde collega’s van allerlei plekken binnen de Rijksoverheid ontmoet. En nu vormen we een innovatie community; een stijgblok om innovatie binnen het Rijk in beweging te krijgen’, vertelt Vos.

Marijke Vos

Steun en urgentie

‘Ik heb altijd binnen de private sector gewerkt. Deze opleiding is mijn introductie tot innovatie binnen het Rijk. Ik kreeg er meer inzicht in wat innovatie binnen het Rijk uniek maakt. Het werkt écht anders dan in de private sector. En we kunnen nog leren van het bedrijfsleven. Binnen het Rijk wordt het thema innovatie vaak moeilijk gevonden omdat het niet duidelijk is wat we er precies mee moeten. Ik vind het heel goed dat Marieke van Wallenburg - Directeur-Generaal Overheidsorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - er aandacht aan geeft. Zo krijgt het onderwerp de urgentie die het verdient én meer steun op executive niveau.’

Oproep tot innovatie

‘Van Wallenburg zei: innoveren vergt lef en er moeten pioniers opstaan om met innovatie aan de slag te gaan. Dat is me écht bijgebleven. Ik vond haar toespraak zo inspirerend dat ik zelfs een stukje heb opgenomen. Wij [sic.] voelden ons echt opgeroepen om de mouwen op te stropen en innovatie verder te brengen. Innovatie binnen de overheid tussen de oren krijgen is mogelijk, maar het moet behapbaar worden gemaakt. Dat kwam ook sterk naar voren in de presentatie over de Innovatiebarometer. Men moet zich beseffen dat als iets nieuw is binnen de overheid, het óók innovatie is. Een klein stapje in de goede richting is al innovatie.’

Inspirerende setting

‘De setting van de bijeenkomst was ook enorm inspirerend. Hij vond plaats bij het Innovation Dock op de Rotterdamse RDM-werf. Daar zitten allemaal innovatieve startups en een locatie van Defensie. Omdat ze daar zo dicht op elkaar zitten werken ze af en toe samen. Dat levert mooie innovaties op. We kregen er een aantal te zien. Bijvoorbeeld LiFi - WiFi via licht - een Flowerturbine waarmee je hyperlokaal windenergie opwekt en Skelex, een exo-skelet dat je lichaam ondersteunt als je boven je macht moet sleutelen. De ruimte zelf maakte ook veel indruk. Er waren wat kassen neergezet bij wijze van geluidsdichte ruimten, maar toen die niet voldeden gingen ze op zoek naar een betere oplossing. Daarom is er in het Innovation Dock een kantoorpand dat - om het geluiddicht te maken - is afgedekt met een dunne laag hout dat met hulp van een speciale techniek op de nerf is gezaagd. Dit maakt de houtlaag niet alleen geluiddicht, maar ook supersterk’, vertelt Vos enthousiast.

Meer weten?

Wil je ook aan de slag met innovatie? De opleiding Innovatiemanagement voor overheidsprofessionals (IMS-GOV-Pro) wordt georganiseerd door Innoveren met Impact, onderdeel van het UBR |Ontwikkelbedrijf.

Vragen over de opleiding, de handreiking Innoveren met Impact of de presentatie van de Innovatiebarometer kun je mailen naar innoverenmetimpact@rijksoverheid.nl.