‘Als coach kun je een wezenlijk verschil maken voor anderen’

Bij de Coachopleiding voor managers van InterCoach, leer je als manager de basis van (collega)coaching. Naast veel oefenen met coachen, reflecteer je op jouw eigen functioneren tijdens intervisies en ga je meteen aan de slag met (proef-)coachees. Teammanager Sybil Vliegen van UBR|Bedrijfszorg volgde de opleiding en vertelt over haar ervaringen.

Hoi Sybil, kun je jezelf kort introduceren?

‘Ik ben geboren en getogen in Kerkrade. Ik heb daar 34 jaar gewoond en werkte bij het ministerie van Defensie bij de Directie Dienstplichtzaken. Nadat in Berlijn de muur was gevallen werd dit onderdeel opgeheven en werd ik herplaatsing kandidaat. Ik heb toen een kans gekregen om een nieuwe loopbaan te starten in Den Haag op het gebied van loopbaan- en mobiliteit. Het is nu 27 jaar geleden dat ik ben verhuisd naar Den Haag. Het vakgebied heeft mij veel voldoening en plezier gegeven. Ik heb diverse rollen gehad van adviseur, trainer, job searcher, coördinator, projectmanager en leidinggevende. Maar ik heb ook bij diverse departementen en organisaties gewerkt op het gebied van mobiliteit en loopbaan zoals het CBS, BZK, NVWA, RGD (nu RVB) en Buitenlandse Zaken.  Met veel passie heb ik 22 jaar in dit vakgebied gewerkt. Met name het bouwen van het Rijksbrede mobiliteit -en loopbaancentrum Workflow, met bevlogen collega’s, was hele inspirerende periode.’

Waar werk je nu?

‘In 2017 heb ik de overstap gedaan naar UBR| Bedrijfszorg. Daar ben ik teammanager van de diverse backoffices die de professionals in het werkveld ondersteunen. Een uitdagende functie, waar ik met mijn team een bijdrage lever aan het bewerkstelligen van gezonde en vitale medewerkers en organisaties.’

Hoe ben je met coaching in aanraking gekomen?

‘Ik ben inmiddels de 60 gepasseerd en heb veel ervaring opgedaan. Dat zette mij aan het denken: wat wil ik nog in de laatste fase van mijn carrière? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en vind het erg leuk om andere mensen te kunnen helpen. Vanuit die gedachte ben ik mij gaan oriënteren op de mogelijkheden bij InterCoach. Het coachen als tweede beroep sprak mij bijzonder aan, niet in de laatste plaats om mijn kennis en ervaringen te kunnen delen met anderen. Ik heb net de Coachopleiding voor Managers afgerond en het is echt een schot in de roos gebleken. Het voelt als onderdeel van een nieuwe start!’

Kun je iets vertellen over de Coachopleiding voor managers?

‘De opleiding begon in september vorig jaar en in april hadden we de slotbijeenkomst. Gedurende die maanden hadden we vier blokbijeenkomsten van twee dagen en tussendoor intervisiebijeenkomsten. Ook oefen je met een eigen coachee, daar voer je zes tot acht gesprekken mee. Die blokbijeenkomsten werden steeds door andere docenten verzorgd, met verschillende onderwerpen. Zo ging het bijvoorbeeld een keer over systemisch denken en oefenden we met familie -en organisatieopstellingen. Maar ook zelfreflectie en zelfinzicht is aan bod gekomen. Hoe verkrijg je als coach meer zelfinzicht door te coachen? Wat zijn je kernkwaliteiten en valkuilen? Hoe bewuster je daarvan bent, hoe beter je anderen kunt helpen.’

Wat vond je er vooral leuk aan?

‘Wat ik om te beginnen heel leuk vond was de samenstelling van de groep; overheidscollega’s uit verschillende departementen en overheden. Mannen en vrouwen met eigen ervaringsgebieden, super interessant! Voor mijzelf is de opleiding een mooi ontwikkeltraject geweest, een kennismaking met de diverse aspecten en invalshoeken van coaching. Goede inleidingen met theorie en vooral ook veel voorbeelden om zelf uit te proberen. Je ervaart hoe het is om coach te zijn, maar je wisselt ook vaak naar de rol van coachee. Dat was erg waardevol. Het is volgens mij belangrijk dat je er open minded heengaat en je mee laat nemen. Ik zat in een hele mooie leergierige en enthousiaste groep. Dat hielp enorm in het creëren van een vertrouwelijke setting om het maximale eruit te halen en veel over jezelf te leren.’

Ga je nu aan de slag als coach?

‘In april sloten we de opleiding af en in juni doe ik de Proeve van Bekwaamheid, waarin je moet aantonen over de juiste coachingsvaardigheden te beschikken. Die hoop ik te behalen en dan krijg   ik toegang tot de coachpool van InterCoach. Ik heb veel zin om coachees te gaan begeleiden, en samen met hen de weg naar het antwoord te bewandelen. Ik krijg veel energie van betekenisvol werk en als coach kun je echt een wezenlijk verschil maken voor anderen en ook voor jezelf. Ook als leidinggevende neem ik dingen mee uit deze opleiding, dat weet ik zeker. Verbinding maken, luisteren, de juiste vragen stellen; het is allemaal zó belangrijk in een team. Ja, ik kan met recht zeggen dat de opleiding een verrijking voor mij is geweest en ik kijk er naar uit om het nu in de praktijk te gaan brengen!’

Heb jij als manager plezier in het begeleiden van anderen bij het ontwikkelen van grotere persoonlijke effectiviteit? En spreekt de ervaring van Sybil jou ook aan? Dan is deze opleiding tot coach heel geschikt voor jou! Klik hier voor meer informatie.