Verandering van binnenuit

Veranderaar Mohamed Gahtan was verrast dat de studie bestuurs- en organisatiewetenschap zo goed bij hem paste. Als organisatieadviseur bij Rijksconsultants zet hij de opgedane kennis in voor impact in de bestuurlijke omgeving.  

Buitenboordmotor

'Ons motto bij Rijksconsultants is ‘tijdelijke versterking voor blijvende verandering’ en wij zitten aan de buitenkant van de overheidsorganisatie, we zijn de buitenboordmotor. Maar we zijn ook ambtenaren en weten voor welke uitdagingen zij gesteld staan.'

B&O

'Ik was altijd al geïnteresseerd in maatschappij en politiek en vind het fascinerend hoe mensen samenwerken. Niet dat ik als kind al bestuurskunde wilde studeren, maar toen ik bestuurs- en organisatiewetenschappen (B&O) ontdekte, klikte het. Het is een sociale wetenschap met hele actuele thema’s, die een impact hebben op mijn leven. Wat ik erg leuk vond was het vak sociaal kapitaal en netwerken. Netwerken van individuen, maar ook het effect en de kracht van netwerken bij maatschappelijke organisaties. Na een stage bij Economische Zaken en werken in het bedrijfsleven heb ik na mijn bachelor toch ook maar een master bedrijfskunde gedaan, Engelstalig.'

Kritiek

'Het lijkt cliché om te zeggen dat ik bij de Rijksoverheid werk vanwege het maatschappelijk belang, maar dat is ook echt belangrijk. Je kunt veranderingen proberen te bereiken vanuit de politiek, maar ook van binnenuit. Als rijkconsultants kunnen we impact hebben op de bestuurlijke omgeving en dat vind ik heel erg sterk. Ik houd van kritisch denken en van onderdeel van de oplossing zijn. Dat komt hier samen.'

Collega’s

'In maart 2021 begon ik bij Rijksconsultants. Hoe leer je een werkgever kennen wanneer je thuiswerkt? Heel veel vragen stellen en heel veel lezen, om zo een beeld te vormen. Zodra het kon ben ik veel collega's gaan ontmoeten. Het digitale vond ik altijd al oké, daar hoefde ik niet aan te wennen. Ik ben geen voorstander van alleen maar overleggen op een dag. Ik heb collega's ontmoet bij heidagen en dat was fijn, want we zijn toch allemaal hetzelfde soort mensen die op dezelfde soort functie hebben gesolliciteerd. Ik voel me welkom.'

Innovatie

'Data en innovatie zijn onderwerpen waar ik graag mee bezig ben. Innovatie is een containerbegrip en soms een jeukwoord. Het betekent dingen op een nieuwe manier doen die waarde toevoegt. Ik houd van het nieuwe. Digitalisering is een van de maatschappelijke opgaven en daar hoort datagedreven werken bij: het nemen van beslissingen meer op basis van meetbare gegevens en minder op onderbuikgevoel. Belangrijk is dat we dat doen met behoud van de menselijke maat en publieke waarden. Wij bekijken dat vanuit de organisatie en niet zozeer vanuit de technische processen en systemen: Wat komt erbij kijken als we meer datagedreven gaan werken? Wat doet dat met mensen? Want organisaties zijn vooral een bundeling van mensen.'