Buiten werken is goed voor je creativiteit en werkt verbindend

Hybride werken betekent bewust kiezen wanneer, hoe en waar je werkt. Je kunt je werk dus ook mee naar buiten nemen, zegt buitenwerkexpert Iris Visser. ‘Want buiten werken zorgt voor meer creativiteit, concentratie, vitaliteit en verbondenheid.’ Op Outdoor Office Day kon iedereen ervaren hoe fijn het is buiten aan de slag te gaan.

Van continu ‘aan’ staan naar afschakelen, van lang zitten naar bewegen en van multitasken naar diepe aandacht en verbinding. ‘Buiten ben je ook écht aan het werk’, zegt Iris Visser van Work on Balance en één van de drijvende krachten achter Outdoor Office Day in Den Haag. ‘De ervaring is dat buiten werken leidt tot beter contact, meer verbinding met de omgeving en elkaar, creativiteit, concentratie en ingevingen die achter een bureau minder snel ontstaan.’  

Ook zonder scherm

Donderdag 16 juni was het internationale Outdoor Office Day en vonden er op De Koekamp in Den Haag, met het Rijksprogramma Hybride Werken als ambassadeur, diverse activiteiten plaats. Doel? Mensen laten ervaren wat groen met je doet, ook in je werk. Iris: ‘En ze laten ervaren dat werken ook anders kan dan binnen achter een laptop te zitten. Je kunt ook brainstormen met je team zonder scherm of al wandelend van gedachten wisselen. Je leeswerk mee naar buiten nemen of gewoon zélf een wandeling maken en tot nieuwe ideeën komen.’ 

Mooie ontmoetingen

Veel rijksmedewerkers hadden de aankondiging van Outdoor Office Day opgepikt en zich aangemeld voor een van de activiteiten. Dit leidde tot mooie ontmoetingen en reflectie. Iris gaf zelf een workshop over digitale balans en buiten werken. Ook kon je met een boswachter De Koekamp verkennen. Dat is een mooi terrein met veel schaduw, ideaal om te werken dus. Marjan Heitman en Gerdien Rinzema van InterCoach verzorgden ieder een workshop, met een reflectiewandeling langs de kunstwerken rondom het gebied. Marjan: ‘Het is verrassend wat er na een wandeling van 1,5 uur allemaal boven water komt. Alleen al door het kijken naar kunst, komen er bij bij deelnemers antwoorden op vragen waar zij al geruime tijd mee rondlopen.' Gerdien: ‘Mij valt op hoe makkelijk mensen reflecteren met voorwerpen uit de natuur. Zoals een tak die voor een deelnemer de splitsing symboliseert waar hij nu staat in zijn werk. Of een kunstwerk waarvan de verbinding van twee elementen opeens inzicht geeft in het pad van een huidige baan naar de toekomst. Zo kun je met kunst en natuur een moment stilstaan bij jezelf om tot nieuwe inzichten te komen om weer verder te gaan.'

Voor herhaling vatbaar

Verschillende teams kwamen donderdag langs om te experimenteren met buiten werken. Zoals Marije Geluk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en haar team van Denk Doe Duurzaam. Marije: ‘Voor mij was het de eerste keer om zo buiten te werken. Het Haagse Bos is natuurlijk prachtig en het was heerlijk weer. Een mooie buitenwerkplek dus. Met het team deden we onze dagstart in de bankenkring. Het is zo goed bevallen dat we dat deze week opnieuw hebben gedaan. Beeldschermwerk vond ik wat lastiger, maar voor overleg is buiten werken erg leuk en goed. Koffie hebben we gehaald verderop, want dat kon toch niet ontbreken. De omgeving zorgde voor andere gesprekken, de dynamiek was anders. De volgende keer probeer ik graag een weeting (wandelmeeting) uit.’

Tools

FMHaaglanden had gezorgd voor de praktische omlijsting van de buitenwerkdag met zitjes, statafels, zitzakken en koude drankjes. Iris: ‘Iedereen kon ook allerlei tools testen, zoals de Nano Workspace, die helpt tegen zonlichtreflectie.’ Inmiddels heeft het ministerie van EZK een aantal draagbare ‘buitenwerktassen’ beschikbaar gesteld voor medewerkers. ‘Daarin zit bijvoorbeeld een laptoptafel die je aan een boom vastmaakt, maar ook een Notaboard, een soort whiteboard voor aan de boom.’

Niet spijbelen

Een andere deelnemer van Outdoor Office Day was Andrea Agterberg, deelprogrammamanager sociale werkomgeving. Andrea: ‘Ik ben een echt buitenmens, maar eigenlijk vooral in mijn vrije tijd. Net als voor veel collega’s voelt een wandeling tijdens werktijd al snel als ‘spijbelen’. Het waardevolle van Outdoor Office Day vind ik dat dit initiatief het buiten werken als effectieve manier van werken in de spotlight zet.’

Verbindend

Ze hoopt dat veel rijksmedewerkers geïnspireerd zijn geraakt en hebben ervaren dat werken in de buitenlucht gezond, leuk, verbindend en voor bepaalde werkzaamheden heel effectief is. Andrea: ‘Hybride werken hoeft zich niet te beperken tot je werkplek op kantoor of thuis. Wel is het belangrijk om net als bij werken in een koffietentje of in de trein, extra te letten op informatieveiligheid en privacy.’ Ook Iris hoopt dat Outdoor Office Day een impuls heeft gegeven aan buiten werken. ‘Helemaal met dit weer, waarom zou je eigenlijk binnen blijven?’

Heb je vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact op met het Rijksprogramma Hybride Werken