Talent in beeld: ‘Ik ga stagelopen om meer uit mijn talent te halen’

Iedereen heeft talent. Iets waar je van nature goed in bent en waar je energie van krijgt. Bij de Rijksoverheid vinden we het belangrijk dat iedereen deze talenten optimaal kan ontwikkelen én inzetten. Talentgericht werken noemen we dat. In de serie Talent in beeld vertellen verschillende collega's hoe zij hun talent ontdekten, en hoe zij hiermee aan de slag gingen. Deze keer vertelt Jasmijn Vrooland (RVO) over hoe de talentencheck haar hielp om zich verder te ontwikkelen.

Talentencheck

Jasmijn werkt als adviseur duurzame mobiliteit voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ze houdt zich veel bezig met energie en klimaat, wat ze interessante onderwerpen vindt. Toch merkte ze dat ze haar talenten niet goed kon inzetten in haar werk. Na een gesprek met haar leidinggevende en een bezoek aan het inloopspreekuur van een HR-adviseur kwam ze uit bij de Talentencheck. Jasmijn: ‘Die check gaf veel inzichten. Deels weet ik al waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen. Zo'n check maakt het scherper waar je talent ligt of juist niet.’

Jasmijn Vrooland

‘Het was echt een “aha” moment!’

Het meest opvallend vond Jasmijn dat ze best veel talenten heeft die ze nog niet inzet in haar werk. Haar drang om altijd te zoeken naar verbinding bijvoorbeeld, net als haar talent om anderen te stimuleren in hun werk. Die talenten zou ze in de toekomst graag als coördinator of projectleider inzetten. Jasmijn: ‘Dat maakte veel indruk. Het was tegelijk ook echt een “aha” moment, een gevoel van opluchting om alles zo op een rijtje te zien. Dat maakte het voor mij veel logischer waarom sommige dingen goed gaan of juist veel energie kosten. Want veel van mijn talenten die in de check naar voren kwamen, kan ik nu niet inzetten. Met name mijn talent voor coördineren kan ik nu niet goed kwijt. Daardoor snap ik beter waarom ik niet goed op mijn plek zit en kan ik hier iets aan gaan doen. Daarnaast had ik me niet gerealiseerd dat ik mijn talenten niet alleen in mijn werk, maar overal gebruik. Informatie verzamelen bijvoorbeeld, dat doe ik in mijn vrije tijd ook. Ik wil altijd precies weten hoe iets zit. Soms tot irritatie bij anderen aan toe!’

Je talenten kennen geeft meer focus

De uitkomst van de talentencheck maakte veel indruk op Jasmijn. Ze gaat zich nu ontwikkelen in de richting van coördinator of projectleider. In die rol kan ze haar onderzoekende en empathische vermogen beter kwijt, net als haar vermogen om te verbinden. Na de zomer start ze met een stage, om alvast nieuwe kennis op te doen. Tijdens die stage gaat ze zich vooral bezighouden met kennismanagement en leert ze een voor haar nieuwe directie, de directie Internationale Programma’s, beter kennen. Zo kan ze laagdrempelig kennismaken met het werk dat deze directie doet, om te ontdekken of dit bij haar past. Op die manier kan ze zich goed voorbereiden op een toekomstige rol als coördinator of projectleider. Ze is blij dat RVO haar die kans biedt en haar de mogelijkheid bood de talentencheck te doen. Zou ze haar collega’s de test ook aanraden? ‘Zeker! Het heeft mij geholpen om meer focus te geven aan wat ik nou precies wil, en daardoor ben ik actie gaan ondernemen. Het is voor mij nu een stuk duidelijker wat ik wil en wat bij mij past.’

Verken je mogelijkheden tijdens de Week van de loopbaan

Verleg je grenzen en denk in mogelijkheden! Dat is dit jaar het thema van de Week van de Loopbaan. Van 12 t/m 16 september kunnen alle rijksmedewerkers, leidinggevenden en HR-adviseurs kosteloos deelnemen aan een inspirerend en afwisselend programma. Het programma belooft veel moois. Hier vind je het programma. Meld je snel aan, je bent van harte welkom om aan te sluiten!

Zelf aan de slag?

De volgende tips helpen je om zelf aan de slag te gaan met je loopbaan:

Talent in Beeld is een initiatief van de interdepartementale werkgroep Talentgericht Werken Rijk (een samenwerking van ministeries, DGDOO en UBR-P).

Door te werken vanuit talenten van medewerkers wordt bijgedragen aan een vitale werkomgeving. Het leidt bewezen tot meer werkplezier, meer resultaat en grotere inzetbaarheid. Sinds 2019 zet Talentgericht Werken Rijk zich in om het werken en denken vanuit talenten van medewerkers rijksbreed verder te brengen.

Meer weten? Voor vragen of meer informatie kun je mailen naar de secretaris van de werkgroep:  talentgerichtwerkenrijk@minjenv.nl. Je kunt ook terecht bij de deelnemer aan deze werkgroep  margo.scholtes@rijksoverheid.nl