PMK model tilt projectmanagement naar hoger niveau

De eerste lichting projectmanagers van UBR|IIR heeft kennisgemaakt met het Projectmanagement Kwaliteitsmodel (PMK). Dit model waarborgt in de toekomst de kwaliteit en dient als standaard voor projectmanagement binnen UBR.

Pilot

Na de succesvolle pilot onder Rijkstrainees en medewerkers van het Joint IV Commando van het Ministerie van Defensie, Ministerie van OCW en Binnenlandse Zaken hebben nu ook de eerste projectmanagers met het PMK model leren werken. Het model is 14 oktober met enthousiasme ontvangen en blijkt van toegevoegde waarde. Een algehele integratie van het PMK model in projectmanagement, brengt de kwaliteit van projectmanagement naar een hoger niveau.

Het model

Het PMK model geeft de gebruikers handvatten om het eigen project te managen en geeft inzicht in de 9 belangrijkste kwaliteitsaspecten van projectmanagement. Daarnaast biedt het PMK model een uitgelezen kans om met elkaar het juiste gesprek te voeren. Door middel van de bijbehorende app zijn projectmanagers altijd in staat om het eigen project op de verschillende kwaliteitsaspecten te meten en daardoor bij te sturen. Dit zorgt voor een beter beheersbaar projectresultaat.

Trainingen

Er worden twee soorten trainingen aangeboden: de PMK foundation en de PMK workshop. De PMK foundation neemt UBR|IIR binnenkort op in de basisset verplichte opleidingen. De focus ligt nadrukkelijk op projectmanagement en de inhoud van het PMK model met als doel dat de deelnemer hier zelf gebruik van gaat maken. Het opleiden op basis van de PMK workshop is afhankelijk van de vaardigheden van de deelnemers. Hier ligt de focus meer op de kwaliteitsaspecten van het model zelf zodat kennisdeling plaats kan vinden binnen andere departementen van de Rijksoverheid.

Blik op de toekomst

PMK is hard op weg om de standaard te worden binnen UBR. Om meer en meer te voorzien in de behoeften aan de vraag naar hoge kwaliteit richt UBR|IIR een PMK-community op. Kennisdeling is een van de belangrijkste zaken binnen de Community. Voor de begeleiding van de community worden projectmanagers opgeleidt. Zij geven workshops over de community en gaan in de toekomst collegiale reviews uitvoeren. Het doel van het oprichten van een community is om zo goed mogelijk vanuit UBR te sturen op kwaliteit van projecten en programma’s.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Ga naar het PMK model of neem contact op met UBR|IIR:
Telefoon: (070) 7000 550
E-mail: I-InterimRijk@rijksoverheid.nl

Zie ook