Weblogs

Blog Bharti Nannan: Netwerken is je contacten optimaal gebruiken

‘Oh nee, weer een netwerkbijeenkomst. Ik heb het niet zo op netwerken.’ Maar je hoeft helemaal geen buikpijn te hebben bij de gedachten om te gaan netwerken. Lees hoe dat in z’n werk ging tijdens een netwerkbijeenkomst van EC O&P en Kamer van Koophandel, op dinsdag 13 juni. Laten deze tips je ook inspireren.

Charles Ruffolo (‘king van het netwerken’) zette meteen de trend tijdens de netwerkbijeenkomst waar meer dan 250 medewerkers van de Kamer van Koophandel en Rijksoverheid aanwezig waren. ‘Netwerken gaat over wie jij bent en iedereen heeft een netwerk. Zet deze dan ook in. Vraag oprecht naar het verhaal van de ander en vertel jouw verhaal.’ Ik hoor niets nieuws maar de heldere boodschap deed mij opnieuw nadenken over mijn netwerk, zoals:

  1. Iedereen heeft een netwerk. Onderhoud goede werkrelaties met jouw bestaande netwerk.
  2. Wat doe je zelf met je netwerk? Zorg dat je je netwerk onderhoudt en uitbreidt.
  3. Maak kennis met het netwerk van de ander, stem je dan daarop af. Ga er daadwerkelijk mee aan de slag!

Netwerken is niet moeilijk. Het is niets meer dan optimaal gebruik maken van je contacten.

Bharti Nannan

Bharti Nannan: 'je hoeft helemaal geen buikpijn te hebben bij de gedachten om te gaan netwerken'

Wie ben jij?

Noem 3 dingen die jouw netwerk over jou moeten weten.’ Charles Ruffolo deelde zijn top 3: Zijn vrouw staat op 1, op 2 zijn familie en op 3 zijn geloof. Super authentiek en er staat niets over werk in. Het gaat over wie je écht bent en wat voor jou écht belangrijk is. Nog een nadenker: ‘waar wil je werken; noem een organisatienaam.’ Op het moment dat een deelnemer zei: ICT bij de Rijksoverheid, waren er drie anderen die hun hand opstaken. Ze wisselden meteen contacten uit. Zo werkt het: weet je wat je wilt, dan kunnen anderen gericht met je meedenken binnen hun netwerk.

Leestip over de samenwerking tussen Kamer van Koophandel en EC O&P Workflow: Koekeloeren in elkaars keuken

Veel nieuwe mensen leren kennen

Ik heb uiteindelijk meer dan 30 nieuwe mensen gesproken, door creatief met de vraag van een ander te gaan netwerken tijdens een navigatorsessie. De ander netwerkte eigenlijk voor mij. In de 1-op-1 gesprekken werd je als medewerker van de rijksoverheid gekoppeld aan een manager of recruiter van de Kamer van Koophandel, en andersom. Deze 1-op-1 sessies leverde mij succesvolle en fijne gesprekken op. ‘Stuur zeker je CV door. Ik introduceer je graag bij een managercollega van mij’, kreeg ik als feedback. Het werkte voor mij als een resultaatgerichte energizer.

Je netwerk voeden

Ik bleef nog lang in de bubbel van netwerken zitten. Met als resultaat dat ik die avond al mijn nieuwe LinkedIn contacten een bedankmail stuurde en vervolgafspraken heb gemaakt. En al schrijvend denk ik terug aan de woorden van Paul Stad, IT jobsearcher bij EC O&P: ‘het gaat continu om het maken van verbinding’.


Wat is dit toch een mogelijkheid om in beweging te komen, die aan medewerkers van de Kamer van Koophandel en van de rijksoverheid wordt aangereikt. In het najaar is een volgende netwerkbijeenkomst. Kom in beweging en boor je netwerk aan!


Bharti Nannan
adviseur/workshopbegeleider bij EC O&P

Weten wie je bent, wat je kunt, wat je wil. Plezier in je werk is heel belangrijk! Door begeleiding via EC O&P Workflow kun je een bewuste keuze maken voor werk dat echt bij je past. En wat bijdraagt aan plezier in je werk. Om antwoord te krijgen op vragen zet EC O&P instrumenten in, zoals netwerkbijeenkomsten en navigatorsessies. Voor meer informatie neem je contact op met EC O&P Workflow.