Weblogs

Hard werken en hard ontspannen

‘Hoe was je vakantie?’ Die vraag stel ik graag in de gangen van het EC O&P-kantoor of als ik bij een klant langs ga, zo tegen het einde van de zomerperiode. Het antwoord is bijna altijd positief en gaat meestal gepaard met een dromige glimlach op een gebruind gezicht.

‘En hoe was die van jou?’ is dan de wedervraag. Die was ook heerlijk. Het begon natuurlijk eerst met het afronden en overdragen van het werk en thuis met de traditionele inpakstress: paspoorten mee? Hoe laat moeten we op Schiphol zijn? Enfin, je kent het: het is de vakantiestress.

Katja van den Berge

Doe wat bij je past

Stress vind ik een van de grootste uitdagingen. Het begint met het herkennen van stress. Het is een verantwoordelijkheid die je zelf neemt, zodat het beheersbaar blijft. Alleen zelf kun je daar ook balans in houden. Meestal spelen meerdere factoren mee als je stress ervaart. ‘Even een tandje bijzetten is echt niet erg’, hoor ik vaker. En er is ook niks mis met hard werken. Maar alleen als je daarnaast óók aandacht hebt voor ontspanning. Bijvoorbeeld een wandeling tijdens lunchtijd of eten in de kantine is een moment om de batterij weer op te laden. Voor mezelf geldt nog meer varen van een preventieve koers. Een gezond en vitaal lichaam (en geest) werkt als een buffer tegen stress. Voor ontspanning ben ik sinds dit jaar gaan hardlopen. En afgelopen weekend liep ik voor het eerst mee met de 16km bij de Dam tot Damloop. Een mooie ervaring en ik heb ‘m uitgelopen!

Praat vroegtijdig over stress

Als het effect van op de tenen lopen te lang blijft duren, kunnen er problemen ontstaan. Er is daarom jaarlijks speciale aandacht voor stress. Dit onderwerp wilt de minister van SZW, met de campagne ‘Week van de werkstress’, voor bedrijven en hun medewerkers uit de taboesfeer halen. Door er vroegtijdig over te praten voor het te laat is. Ik vind het belangrijk dat rijksmedewerkers en managers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Dat het verlagen van werkstress bespreekbaar is en dit ook wordt aangepakt.

Goede voorbeelden, tips en inspiratie

De juiste manier hoe je omgaat met stress is best ingewikkeld. Ik help als dat nodig is. EC O&P doet dat, met al haar kennis en kunde. Daar waar nodig om medewerkers bij te staan. Juist niet alleen in de ‘Week van de werkstress’, maar het hele jaar door. EC O&P kan hulp bieden door verschillende expertises (bedrijfsmaatschappelijk werker of bedrijfsarts) en je specifieke vraag beantwoorden. Doe alvast de werkstress-test en verspreid deze binnen je organisatie om erover te praten. In teams kun je ook de koerskaart gebruiken om je eigen werkstress en die van anderen in kaart te brengen. Doet je organisatie mee aan de ‘Week van de werkstress’ om dit onderwerp op de agenda te zetten? En al op zoek naar inspiratie hoe je dit onderwerp onder de aandacht brengt? We verzamelen informatie en tips op de pagina over werkstress. Want (werk)stress voorkomen is beter dan genezen!

Katja van den Berge
Directeur Expertisecentrum Organisatie en Personeel (EC O&P)

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.