Sensoren op het Beatrixpark: op weg naar een ‘seamless office journey’

Op donderdag 29 november 2018 worden de centrale vergaderzalen van FMH op de begane grond, en werkplekken en overlegplekken van UBR in de vleugels Geel 1, Paars 1, Rood 1 en Geel 8, uitgerust met sensoren voor het meten van de bezetting van deze plekken.

flexpitalitiy

Door de plaatsing van deze sensoren wordt anonieme data verzameld die inzicht geeft in de bezetting van de werkomgeving. Dat inzicht helpt uiteindelijk om efficiënter gebruik te kunnen maken van huisvesting.

Voor de medewerkers van UBR, die werkzaam zijn op de etages waar de pilot draait, verandert er in feite niks. Er wordt alleen een sensor onder het bureau of bij de deur geplaatst. De sensoren meten aan- of afwezigheid van een persoon, dus er worden geen persoonsgegevens gebruikt. Ook de uitkomsten van deze metingen (data) hebben geen gevolgen voor de medewerkers. Deze data is puur bedoeld om op anonieme basis het gebruik en de bezetting van verschillende werkplekken te meten.

Deze pilots zijn een eerste stap voor een ‘seamless office journey’ in Rijkskantoren, wat zal bijdragen aan een prettig verblijf voor medewerkers en bezoekers aan een Rijkskantoor.

In Nederland zijn veel partijen in de markt met sensortechnologie voor gebouwen en kantoren bezig. Deze sensoren vormen een belangrijk onderdeel binnen ‘seamless office journey’ concepten. In dit kader worden sensoren geplaatst met de bedoeling om het gebruik van het gebouw en de kantooromgeving te meten. Dit past bij de doelstelling om binnen de Rijksoverheid meer informatiegestuurd te gaan werken.

De pilots maken onderdeel uit van het Ontwikkelbedrijf van UBR, programma Flexpitality (voorheen e-Beveiliging) en worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met FMH. Voor meer informatie over het programma en de pilots of voor vragen kan je terecht op www.flexpitality.nl of via flexpitality@rijksoverheid.nl.