‘Samen oplossingen vinden’ voor innovatieve vraagstukken

Artificial Intelligence, cybersecurity, blockchain, data science en eGoverment zijn thema’s die een belangrijke rol spelen in de digitaliseringsvraagstukken van het Rijk. Benieuwd hoe de Rijksoverheid en het hoger onderwijs deze vraagstukken uit de praktijk aanpakken? Het samenwerkingsprogramma I-Partnerschap Rijk-Hoger Onderwijs gaat hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Verschillende partners vertellen over de voordelen van het I-Partnerschap, waarvan rijksorganisaties én het hoger onderwijs profiteren.

i-partnerschap still

Emine Özyenici, CIO Sociale Verzekeringsbank (SVB): ‘Het is een mooi samenwerkingsverband om aan de ene kant studenten en hogescholen en universiteiten meer kennis te laten maken met de Rijksoverheid en waarin we tegelijkertijd in staat zijn om meer innovatieve techniek en meer innovatieve oplossingen ook echt binnen de Rijksoverheid te adopteren.’

Met gezamenlijke onderzoeksprojecten en andere samenwerkingsvormen in onder andere innovatielabs gaan overheidsmedewerkers, studenten en onderzoekers samenwerken aan innovatieve oplossingen voor vraagstukken van de Rijksoverheid. Ad Vissers, Directeur Fontys Hogeschool ICT: ‘Je wilt graag studenten opleiden voor morgen. Dus die vragen van de Rijksoverheid als leeromgeving voor studenten zijn perfect. Samen die oplossingen vinden, is aan twee kanten heel goed.’

Ook toont de film een voorbeeld van een mooie samenwerking: het Nationaal PolitieLab. Marcel Robeer, PhD IT-Programma Universiteit Utrecht bij Nationaal PolitieLab AI: ‘Het tofste is denk ik dat als je iets maakt dat je er iets mee kan. Dus ik maak iets en ik kan gelijk proberen om iets praktisch ervan te maken waar de hele organisatie waar ik zelf iets aan heb, waar mijn directe collega’s iets aan hebben.’

I-Partnerschap

De wereld om ons heen verandert snel.
Artificial intelligence, intelligente robots, cybersecurity en blockchain zijn thema's
die een belangrijke rol gaan spelen in onze digitaliseringsvraagstukken.
Met gezamenlijke onderzoeksprojecten in onder andere innovatielabs
gaan overheidsmedewerkers, studenten en onderzoekers samenwerken aan innovatieve oplossingen voor deze vraagstukken. Met trots presenteren wij het I-Partnerschap.

Ik word super enthousiast van zo'n samenwerkingsgedachte.
Het houdt ons up-to-date, het houdt ons fris en dat hebben we gewoon hard nodig.
Het is een mooi samenwerkingsverband om  aan de ene kant studenten en hogescholen en universiteiten meer kennis te laten maken met de Rijksoverheid en haar bedrijven.
En tegelijkertijd zijn we in staat om meer innovatieve techniek en meer
innovatieve oplossingen ook echt binnen de Rijksoverheid te adopteren.
En ik denk ook eerlijk gezegd dat studenten in staat zullen zijn om dat
ons te brengen. Om echt samen te werken aan bijvoorbeeld innovatie.

We denken als je als Rijksoverheid relevante IT vragen bij het onderwijs inbrengt,
is dat altijd lerend voor studenten. Want de vragen van vandaag zijn de antwoorden van morgen.
En je wilt graag studenten opleiden voor morgen.
Dus die vragen van de Rijksoverheid als leeromgeving voor studenten is perfect.
Samen nieuwe oplossingen vinden is aan twee kanten heel goed.

Het Nationaal Politielab AI is een samenwerking tussen de Politie Landelijke Eenheid en diverse universiteiten met het doel om zelf te innoveren en er vooral voor te zorgen
dat die innovaties landen in de organisatie.
Het tofste is denk ik als je iets maakt dat je er iets mee kan.
Dus ik maak iets, en ik kan gelijk proberen om er iets praktisch van te maken waar de hele organisatie wat aan heeft. Waar ik zelf iets aan heb en waar mijn directe collega's iets aan hebben.

Het is een mooie kruisbestuiving tussen ervaring, tussen maatschappelijk
betrokkenheid en tussen nieuwe technologieën en nieuwe kennis.
Het goede van I-Partnerschap is dat het gekomen is.
Laat de vragen maar komen, wij staan klaar om te helpen.

Over het I-Partnerschap

I-Partnerschap Rijk-Hoger Onderwijs is een uniek structureel samenwerkingsverband tussen de Rijksoverheid en het hoger onderwijs op het gebied van IT. Het I-Partnerschap gaat een belangrijke bijdrage leveren aan een snelle, veilige en betrouwbare digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven, nu en in de toekomst. Het partnerschap versterkt de kennispositie van de overheid op relevante thema’s, vergroot de instroom van jonge IT-talenten en creëert een aanbod voor om- en bijscholing van bestaande rijksmedewerkers. Wil je weten wat het I-Partnerschap voor jou kan betekenen? Neem contact op met de Taskforce of kijk op www.ipartnerschap.nl.