Rondje Rijk: wat kun je met kunstmatige intelligentie?

Wat hebben we binnen de Rijksoverheid nodig op het gebied van kunstmatige intelligentie en datawetenschap? Hoe kan samenwerking met het hoger onderwijs daarbij helpen? Om dat te achterhalen, organiseerde het team van I-Partnerschap een digitale rondgang. En zo schoof eind juni een diverse groep rijkscollega’s achter hun beeldscherm om ambities en kennisbehoefte te delen.

Van Defensie, Politie en Justitie tot DUO, Rijkswaterstaat en RIVM: er is volop aandacht voor datascience en ‘AI’. Vooral als het gaat om kennis bijspijkeren, hebben diverse rijksonderdelen de weg naar het hoger onderwijs wel gevonden. Zo ontwikkelt Defensie een eigen interne leergang, heeft de Politie samen met de universiteit van Utrecht een systeem van algoritmen ontwikkeld en verzorgt de universiteit van Leiden binnen Rijkswaterstaat een dataopleiding.

Team I-Partnerschap

Beleid en technologie

Daarnaast blijkt ook behoefte aan praktische, technische vaardigheden vanuit hogescholen en aan de koppeling van beleidsmakers en techneuten. Wat kunnen algoritmes bijvoorbeeld bijdragen aan strategie en beleid van de eigen rijksorganisatie? Of hoe zorg je met behulp van klantinformatie voor een vlottere dienstverlening?

Rijksbreed experimenteren

Onderwerp van gesprek is ook het opzetten van een innovatielab om gezamenlijk onderzoek te doen. De eerste reacties op dit onderzoekslab zijn positief. Hoewel de vraagstukken per rijksonderdeel kunnen verschillen, zien de aangeschoven partijen wel de meerwaarde van het samen optrekken met het hoger onderwijs. Niet ad-hoc of persoonsgebonden, maar strategisch en rijksbreed. Een plek om laagdrempelig te experimenteren met diverse proefcasussen en blijvend de allernieuwste kennis en ervaring op te doen en uit te wisselen. En dus krijgt het gesprek binnenkort een vervolg: over het lab, over concrete onderzoeksvragen en andere manieren van samenwerking. De eerste interessante contacten zijn in ieder geval al gelegd…

Ook interesse?

Het I-Partnerschap organiseert ook (digitale) ontmoetingen over de IT-thema’s cybersecurity, blockchain en eGovernment. Heeft jouw organisatie ook digitaliseringsvraagstukken op één van deze thema’s en ben je op zoek naar de juiste onderwijspartner? Of benieuwd naar ervaringen van rijkscollega’s? Stuur een e-mail naar i-partnerschap@rijksoverheid.nl. We denken graag met je mee over de mogelijkheden!