Veilig in cyberspace en IT-talent als duurzaam medicijn

De digitale samenleving is door corona in een stroomversnelling geraakt. Het is dan ook het centrale thema van het iBestuur Congres 2020 op 11 september. Met de keus uit ruim veertig interactieve sessies en meerdere colleges kunnen I-beslissers uit het hele land hun hart én kennis ophalen. De samenwerking tussen hoger onderwijs en Rijksoverheid op IT-gebied, aangejaagd door het I-Partnerschap Rijk-Hoger Onderwijs, krijgt daarbij de nodige aandacht.

Dat begint al op het hoofdpodium, in het plenaire programma. Daar doet Anka Mulder, voorzitter van het college van bestuur van Saxion Hogescholen, samen met professor Rob Mudde, vice rector magnificus van de TU Delft, uit de doeken waarom het voor het hoger onderwijs zo belangrijk is om structureel samen te werken met de Rijksoverheid als het gaat om informatietechnologie.

UBR ibestuur

Nu investeren in talent

Madeleine Heuvelman, senioradviseur informatiebeleid, laat in de workshop ’Het duurzame medicijn tegen IT-schaarste’ zien hoe het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het I-Partnerschap IT-talenten en de nieuwste IT-kennis binnenhaalt. ’’Er is een enorm tekort aan mensen met verstand van IT. Terwijl we slimme technologie hard nodig hebben voor onze maatschappelijke opgave. Dure externe mensen inhuren is niet de oplossing. Op de lange termijn hebben we veel meer aan IT-talent. Het is zaak om nu hierin te investeren, omdat we uiteindelijk niet zonder kunnen.’’

Pioniersonderzoek naar cybersecurity

Op uitnodiging van het I-Partnerschap praat hoogleraar Bibi van den Berg van de Leidse universiteit de congresgangers bij in haar college over de laatste ontwikkelingen in cybersecurity. Gezien onze afhankelijkheid van cyberspace is veiligheid een centraal thema geworden, stelt ze. Voor politiek, bestuur én wetenschap is daarbij een belangrijke rol weggelegd. Maar wat bedoelen we precies als we het hebben over een veilige cyberspace? ’’Het onderzoek op het terrein van cybersecurity is complex en pionieren op een nieuw thema. De werkelijkheid verandert zo snel dat onze theorieën, modellen en perspectieven het amper kunnen bijbenen.’’

’’Onderzoek op het terrein van cybersecurity is pionieren op een nieuw thema.’’

Over iBestuur

Het landelijke iBestuur Congres wordt dit jaar alleen digitaal gehouden. Het congres is bedoeld voor beslissers die betrokken zijn bij de I-overheid, zowel uit de wetenschap, het IT-bedrijfsleven als vanuit de overheden zelf.

Meer weten?